Padlóra küldte a járvány a turizmust, több mint 300 milliárd forintnyi bevétel esett ki tavaly

Padlóra küldte a járvány a turizmust, több mint 300 milliárd forintnyi bevétel esett ki tavaly

A vendégéjszakák száma tavaly decemberben 93 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest

- derült ki a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséből.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Már novemberben is óriási zuhanás volt tapasztalható, akkor azonban még a hónap első napjain fogadhattak vendégeket a hotelek, decemberben azonban már csaknem teljes lezárásról beszélhettünk, a hotelek ugyanis csak üzleti útra érkezett vendégeket fogadhattak.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest, míg a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 96 százalékkal csökkent.

A KSH csütörtökön közzétett jelentése szerint

  • a kereskedelmi szálláshelyek (hotelek, panziók, kempingek, üdülők) az egy évvel korábbihoz képest 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak 2020-ban.
  • A belföldi vendégek 39, a külföldiek 77 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 59 százalékkal 228 milliárd forintra esett. Ezt azt jelenti, hogy közel 334 milliárd forinttal csökkent az bevételük 2019-hez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele az előző évinek 40,6 százalékára 228,111 milliárd forintra esett vissza a 2019-es 561,904 milliárd forintról.

A szállásdíjbevételek 61,5 százalékkal 127,979 milliárd forintra, a vendéglátásból eredő bevételek 56,7 százalékkal 60,174 milliárd forintra apadtak.

Mint ismert, a kormány nemrégiben két intézkedést jelentett be: egyrészt végre-valahára kifizetik a megígért bértámogatást a vendéglátósoknak és a szállodaszektor szereplőinek, másrészt úgy döntöttek, hogy öt hónapra elengedik az állami vagy önkormányzati helyiségek bérleti díját.