Jogellenesnek ítélte Hollandiában a bíróság a magyarországihoz hasonló éjszakai kijárási tilalmat

Jogellenesnek ítélte Hollandiában a bíróság a magyarországihoz hasonló éjszakai kijárási tilalmat

A hágai bíróság keddi ítélete szerint azonnal meg kell szüntetni a Hollandiában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalmatírja az Euronews.

A hollandoknál január 24-étől lépett életbe az éjszakai kijárási tilalom, ami szerint este fél kilenc és hajnali fél öt között a kutyasétáltatók és az éjszakai munkát végzők kivételével senki sem lehet az utcákon. A szabályszegőket 95 euróra (azaz 34 ezer forintra) büntetik.

A szigorítás szükségességét a koronavírus brit változatának megjelenésével magyarázták. A kijárási tilalom ellen zavargások törtek ki, melyek során egy koronavírus-tesztközpontot is felgyújtottak, a rendőrség pedig több száz embert őrizetbe vett. Az utcai tiltakozások mellett beadvány is érkezett a hágai bírósághoz, mely vitatta a kijárási tilalom alkotmányosságát.

A testület egyetértett az indítvánnyal s kimondta: a kijárási korlátozások elrendelésével a kormány visszaélt hatalmával. A bíróság mindezt azzal indokolta, a kijárási tilalom az állampolgárok magánélethez és szabad mozgáshoz való alapjogainak megsértését vonja maga után, aminek bevezetését „nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatnak” kell megelőznie. A kijárási tilalom bevezetését az erről szóló törvény csak „nagyon sürgős és kivételes körülmények” esetén tartja jogosnak, a kormány viszontdöntésében nem hivatkozott ezen körülményekre.

A holland kormány még nem reagált a bírósági döntésre.