Megkezdte működését a trieszti kikötőben a műanyaghulladékot összegyűjtő tengeri szemetes

Megkezdte működését a trieszti kikötőben a műanyaghulladékot összegyűjtő tengeri szemetes

Munkába állt szerdán a trieszti kikötőben egy tengeri szemetes, amely a nap 24 órájában szűri ki a műanyag hulladékot és az olajat a vízből, és évente akár 500 kilogramm műanyagszemetet is összegyűjthet.

Az MTI azt írja, a Seabin, vagyis a tengeri szemetes ötlete Pete Ceglinskitől és Andrew Turtonttól származik. A két ausztrál vízisportrajongó 2016-ban indította el a Seabin-projektet, amelyhez közösségi finanszírozással gyűjtöttek tőkét. A Seabinproject.com honlapon közzétett adatok szerint jelenleg már világszerte 860 tengeri szemetes működik.

A kikötők vizének megtisztítására szánt Seabin, vagyis tengeri szemetes egy hengeralakú tartályból, egy természetes anyagból készült "szemeteszsákból" és egy partról működtethető szivattyúból áll. A szivattyú folyamatosan pumpálja a vizet a szemetesbe, amely felfogja a hulladékot és az olajat, majd a megszűrt víz visszakerül az óceánba.

A trieszti kikötőben a Fratelli Bandiers mólónál helyezték el a víz felszínén úszó tengeri kukát, mivel oda különösen sok tengeri hulladék sodródik.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a Seabin önmagában nem képes megoldani a tenger szennyezésének problémáit, de hozzájárulhat a tenger megtisztításához, és ha beválik, egy másik tengeri szemetes kihelyezését is megfontoljuk" - idézte a telefriuli.it olasz hírportál Zeno D'Agostinót, a kikötői hatóság vezetőjét.