Válassza a fűkaszájához legideálisabb damilt, és feledkezzen meg a maceráról! (x)

Válassza a fűkaszájához legideálisabb damilt, és feledkezzen meg a maceráról! (x)

A fűkasza kifejezetten hasznos gépezet, hiszen hatékonyan vágja a füvet olyan területeken is, amelyek a nagyobb fűnyíró számára szinte elérhetetlennek számítanak. Így kijelenthejük, hogy egy gondozott és precízen karbantartott kert számára nélkülözhetetlen a fűkasza megléte.

Azonban történhetnek kisebb balesetek, találkozhat a fűkasza egy nagyobb kővel, vagy beleakadhat a kerítésbe, aminek köszönhetően elszakadhat a fűnyírásért felelős damil. Ugyan nem egy akkora probléma, hiszen a gépnek ettől függetlenül nem esik bántódása, csupán cserélni kell az elhasználódott damilt. Azonban milyen damilra van szüksége a fűkaszához? Mely tényezőkre szükséges mindenképpen odafigyelnie?

Milyen damilra lehet szüksége a fűkaszához?

A fűkasza ugyan nem képes olyan precízen és alaposan levágni a füvet, mint egy fűnyíró, mégis ideális megoldást jelenthet gyenge növényzet kezeléséhez és 30-40 cm-es fűhöz egyaránt. Akadályokkal teli terepen, meredek telkeken sokkal egyszerűbb a fűkasza használata, hiszen sokkal mobilisabb segítségével az ember. Közalkalmazottak is gyakran használják kisebb-nagyobb területek, útszélek vagy töltések tisztítására egyaránt. 

Azonban abban az esetben, ha a damil elszakad, mindenképpen érdemes magánál tartani egy kis tartalékot, hiszen a baj bármikor megtörténhet. Minden egyes gépnek megvan a hozzá illő damilja, amelynek kiválasztása függ az átmérőtől és a formától egyaránt. Léteznek kör - 1,6-4 mm-es kivitelben - és négyzet alakú - 2,4-3,5 mm-es - damilok egyaránt. Az előbb említett az általánosabb és olcsóbb típus, azonban sokkal gyengébb, mint az utóbbi. Az utóbbi jobban vágja a füvet, azonban drágább.

A megfelelő damildob és damilfej

Nem csak a damil, de a damildob is lényeges, hiszen nem mindegy, hogy automata vagy koppintós változatról beszélünk. Míg az előbb említett folyamatosan adagolja a damilt, az utóbbi esetében egy gombot lenyomva tud egy egységnyi damilt kihúzni. Kifejezetten fontos, hogy az adott damildobhoz a gyártó által megadott méretű és formával rendelkező damilt használja, mivel a gép megfelelő teljesítménye csakis így biztosítható. Amennyiben elegendő figyelmet szentel a vásárlásnak, akkor nem fog túl hamar elhasználódni a választott damil. 

Damilfej tekintetében létezik fix damilfej, amelyhez csak kézzel adagolható a fűnyíró damil. Ezt a folyamatot kézzel kell elvégeznie, miután leállt a fűkasza, azonban igen macerás folyamat. A félautomata damilfej esetében nem szükséges leállítani a gépet, csupán a vágófejet kell a talajhoz érinteni ahhoz, hogy a damil újraállítódjon és a fűkasza vágóburkolatán lévő penge méretre vágja azt. Mindezen felül létezik az automata damilfej is, amely esetben a damil automatikusan a kellő hosszúságra állítódik.