Közel másfélszer annyian voltak táppénzen decemberben, mint az elmúlt években ugyanekkor

koronavírus pedagógus
pixabay.com

Közel másfélszer annyi alkalmazott volt táppénzen 2020 decemberében, mint az elmúlt években ugyanebben a hónapban, derült ki a statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatsorából. Decemberben tehát sokéves rekordot döntött meg a táppénzesek száma.

A KSH szerint a második hullám csúcsát hozó hónapban naponta átlagosan

több mint 105 ezer alkalmazásban álló volt táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 3,2 milliót,

írja a G7. Az átlagos napi szám egyébként tavaly novemberig egyszer sem volt 80 ezer fölött, amióta a KSH havi adatokat közöl (az elmúlt öt évben).

A G7 szerint a jelentős növekedést nem elsősorban a konkrét megbetegedések, hanem valószínűleg a védelmi intézkedések okozták. A szabály szerint ugyanis a munkáltatónak betegszabadságot kell kiadnia azok számára, akik betegség miatt nem tudnak dolgozni. Ez évente 15 nap lehet, melyet a munkáltató fizeti. Táppénzre csak akkor lehet menni, ha a 15 nap letelt, de a munkavállaló még mindig nem tud dolgozni. A karanténra vonatkozó szabályok szerint azonban ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor az első naptól kezdve jár a táppénz.

Az alkalmazottaknál a második hullám hozott táppénzrekordot, a vállalkozóknál tavasszal volt a csúcs: májusban ugyanis ebben a körben a 11 ezret közelítette a táppénzesek napi átlagos létszáma, decemberben viszont a hétezret sem érte el.

Ez arra utal – írja a portál –, hogy az első hullám végén – amikor is a lezárások megannyi vállalkozás működését lehetetlenítették el – sokkal több lehetett a gazdasági okokból igényelt táppénz.