Helyhiány – összevissza küldözgetik a betegeket a Pest megyei belgyógyászatok a Népszava szerint

Helyhiány – összevissza küldözgetik a betegeket a Pest megyei belgyógyászatok a Népszava szerint

Akkora a fővárosi és a Pest megyei kórházak belgyógyászatainak leterheltsége, hogy az országos tisztifőorvos átmenetileg felfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét, írja a Népszava.

Az intézkedés értelmében keddtől visszavonásig mintegy 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi, illetve a Pest megyei belgyógyászati betegeket, s a mentőszolgálatnak kell megtalálni, hol van hely a páciens számára.

Érdekesség, hogy a területi elvű ellátás feloldása mellett az utasítás elrendeli azt is, ha már egyetlen üres ágya sem maradt az intézményeknek, a saját területi betegeiket ebben az esetben sem utasíthatják el.

A kórházak a Covid-betegek ellátásához belgyógyászati osztályaikat alakították át, így kevés hely maradt a nem azonnali ellátásra szorulóknak. A KSH adatai szerint már a múlt év decemberében 99,8 százalékos ágykihasználtsággal működtek a belgyógyászatok. A helyzetet tovább nehezíti a munkaszerződés váltása, a szakemberhiány növekedése.

Falus Ferenc egykori tisztifőorvos a lapnak azt mondta, nem történik egyéb, mint amit napok óta tudunk: helyhiány miatt összevissza küldözgetik a betegeket. Most ezt „hidalja át” a tisztifőorvos utasítása azzal, hogy felfüggesztette a területi ellátást.

Botrány, hogy a kormány a járvány legsúlyosabb heteiben szervezi át az egészségügyet

– közölte Falus, aki szerint ennek a kormányzati lépésnek legalább annyi, ha nem több áldozata lehet, mint magának a Covidnak.