Akár tíz évvel is sújthatják a megvesztegetéssel gyanúsított NAV-os tisztségviselőt

Akár tíz évvel is sújthatják a megvesztegetéssel gyanúsított NAV-os tisztségviselőt

Letartóztatták azt a NAV-os felső vezetőt, akit hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítanak – írja a 24.hu.

Ahogy azt korábban megírtuk, nyomozás indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik vezető beosztású személye ellen, amiért egy vele bizalmas viszont ápoló vállalkozó egy 342 ezer forint értékű mobiltelefonnal hálálta meg a segítségét. A gyanú szerint a vállalkozó az érdekeltségébe tartozó cégek pénzügyi visszaéléseinek elkendőzését kívánta elérni a NAV-os ismerősénél. Emiatt mindkét személyt kihallgatták és indítványozták a letartóztatásukat. 

A Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta az őrizetben lévő gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. Eszerint a terheltek büntetőeljárásban történő jelenlétének biztosítása – a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel – csak a legszigorúbb kényszerintézkedéssel érhető el. A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását.

A lap megjegyzi, a NAV felső vezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek,

a terhére róható minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Korrupció gyanújával került őrizetbe a NAV egyik felső vezetője

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik vezető beosztású személye ellen folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, a gyanú szerint hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt - derül ki a Fővárosi Főügyészség friss közleményéből.