Szijjártó bejelentette, ma éjjel újabb 250 ezer adag orosz oltóanyag érkezik hazánkba

Szijjártó bejelentette, ma éjjel újabb 250 ezer adag orosz oltóanyag érkezik hazánkba

A külgazdasági és külügyminiszter friss Facebook-posztjában számolt be arról, hogy a magyar szakemberek tegnap engedélyezték a másfél hete érkezett 250 ezer adag Szputnyik-oltóanyag használatát, majd hozzátette, ma éjjel pedig újabb 250 ezer adag orosz oltóanyagot szállítanak Magyarországra.

Szijjártó Péter megjegyezte: "irány a 2,5 millió beoltott ember, ami lehetővé teszi a tanárok beoltása után, hogy a gyerekek visszakapják az iskolábajárás és a közösségi élmények lehetőségét!"

A Szputnyik V vakcina szállításával kapcsolatban a Portfolio cikkében megjegyzi,

az oroszok az eredeti szerződéshez képest igen nagy késéssel, ráadásul kevesebbet szállítottak eddig, és most is csak egy részét pótolják.

Mint írják, a januárban kötött szerződés szerint 3 hónap alatt szállítják le február-április között az összesen 2 millió dózist, méghozzá olyan ütemezésben, hogy február 22-ig 600 ezer, március 22-ig összesen 1 millió 600 ezer, április 22-ig pedig összesen 2 millió dózis érkezik. A március 19-i kormányzati összesítő szerint azonban eddig csak 425 ezer dózis érkezett meg, amihez most hozzáadhatjuk a 250+250 ezer dózist, amellyel még mindig csak 925 ezer dózisnál járunk majd, szemben az oroszok 1 milliós vállalásától.