Operatív törzs: Minden készen áll az óvodák és iskolák április 19-i újranyitására

Operatív törzs: Minden készen áll az óvodák és iskolák április 19-i újranyitására

Az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján pénteken Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője közölte, a rend őrei 615 emberrel szemben intézkedtek csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Amióta pedig hatályba lépett a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet 48 833-ra nőtt a maszkviselési szabályok megsértése miatt indított intézkedések száma.

Csütörtökön közterületen 602 emberrel szemben léptek fel, mert nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközökön és azok várakozó helyein pedig 13 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben ilyen nem történt.
Kijárási tilalomra, közterületi magatartási szabályokra, gyülekezés tilalmára vonatkozó rendelkezések megszegése miatt 173-szor léptek fel.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára arról beszélt, minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására. Hozzátette, az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én.

A hazai oltási program kapcsán Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, az jól halad, s egymillió 126 ezer embernek már a második oltást is beadták.

Mint ismertette, az idősek csaknem 90 százaléka már részesült védőoltásban, azonban fontos, hogy a járványügyi és higiénés szabályokat továbbra is betartsák.

Magyarországon a lakosság átoltottságának aránya jelenleg 26,7 százalék.