Egyhamar nem lesz Putyin-Biden-találkozó, az USA újabb szankciókról döntött

orosz
Fotó: Twitter

Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában az MTI tudósítása szerint.

A szóvivő Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijelentésére reagált, miszerint Biden azt javasolta Putyinnak, hogy a csúcsot az elkövetkező hetekben tartsák meg.

Nem, a kétoldalú találkozót értelemszerűen nem sikerül majd ilyen gyorsan megszervezni, a kérdés az elemzés stádiumában van. Ez az első. Másodsorban persze a jövő hétre betervezett klímacsúcsról is szó van

- mondta.

Peszkov egyúttal azt is közölte, hogy

még a megvitatás stádiumában van az április 22-23-án videókonferencia formájában megtartandó klímacsúcson való orosz részvétel ügye is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez attól függ-e, hogy Washington bevezet-e újabb szankciókat Moszkvával szemben, kijelentette: ez az államfő döntésétől függ majd.

Hozzátette, az újabb amerikai büntetőintézkedések „semmilyen módon nem segítik elő” Putyin és Biden találkozóját. Arról, hogy ezek meghiúsítanák-e a csúcsot, a szóvivő szerint a két elnöknek kell határoznia.

Közben kiderült, hogy Biden szankciókat jelentette be Oroszország ellen, Washington tíz orosz diplomatát utasít ki. Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy

pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

A NATO szolidaritását fejezte ki 

A NATO-szövetségesek  szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán  - közölte az észak-atlanti katonai szövetség közleményében csütörtökön.

A NATO közleményében egyebek mellett aláhúzta: Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

Az Európai Unió csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és aláhúzta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa mindazon előnyöket, amelyeket az internet a társadalom egésze számára nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.