A járvány elleni védekezés hasznos praktikáit gyűjti az orvosi kamara

A járvány elleni védekezés hasznos praktikáit gyűjti az orvosi kamara

A Magyar Orvosi Kamara közleményében azt írja, "a magyar egészségügy az elmúlt fél évszázad legnehezebb napjait, heteit éli, az egészségügyi dolgozók soha nem látott kihívásokkal, eddig nem tapasztalt terheléssel szembesülnek nap mint nap, és ennek a helyzetnek a kezelésére egyelőre sehol a világon nincs előre megírt, a változó helyzethez alkalmazkodó szabályrendszer, amit követni lehetne". 

Épp ezért úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldásokat összegyűjti és megosztják mindenkivel. Mint fogalmaznak,

ez a rendkívüli helyzet ugyanakkor hihetetlen energiákat szabadított fel, kreativitásra, új megoldások keresésére sarkallta az egészségügyet, aminek a következtében számos intézmény kiváló helyi megoldásokkal állt elő. Megoldásokkal, amelyek javítják az ellátás minőségét és eredményességét, illetve könnyítettek a frontvonalban dolgozók mindennapjain.

Van olyan kórház, ahol helyi ellátásszervezési szabályok születtek, van, ahol önkénteseknek szóló képzés indult, és akad olyan intézmény, amelyik napközis felügyeletet szervezett a dolgozók gyermekeinek. A MOK olyan önkormányzatokról is tud, ahol a könyvtárosokat, múzeumi dolgozókat kirendelték a háziorvosok mellé, hogy csökkentsék az oltással kapcsolatos adminisztrációs, szervezési terheket.

Csakhogy ezek a helyi jó gyakorlatok általában rejtve maradnak, ezért is kezdi el gyűjteni ezeket a kamara, hogy "más intézmények is tudják ezzel javítani az ellátás minőségét, szervezettségét, az egészségügy dolgozóinak mindennapjait".

Éppen ezért azt kérik, hogy aki megosztásra alkalmas, jó helyi gyakorlatról, megoldásról tud, az írjon a helyimegoldasok@mok.hu e-mail címre.

Az orvosi kamara azt várja, hogy az egészségügyi intézmények dolgozói, vezetői, az önkormányzatok, egyházi és alapítványi fenntartók is osszák meg jó gyakorlataikat, protokolljaikat, megoldásaikat, ezenkívül nyitottak a betegek beszámolóira is, hogy ők milyen megoldásokkal találkoztak, amik gördülékenyebbé, informáltabbá tették az ellátást.