Ártalmatlan májfolt vagy rosszindulatú melanoma? (x)

Ártalmatlan májfolt vagy rosszindulatú melanoma? (x)

Bőrünkön évről évre jelennek meg újabb anyajegyek, foltok, esetenként furcsa, semmihez nem hasonlítható kitüremkedések. Az erős napsugárzás, a hosszú és forró nyári napok, a nyaralás okozta bőrtraumák, a szolárium, a túlzásba vitt napozás, a genetikai hajlam mind-mind olyan tényező, melyeket figyelembe kell vennünk bőrünk, ezáltal egészségünk megőrzése érdekében.

Foltok, melyeket komolyan kell venni

Kinek több, kinek kevesebb folt található a bőrén, és bárhol megjelenhetnek. Ez lehet ártalmatlan, és lehet veszélyes is, a bőrgyógyász feladata megkülönböztetni az egyes foltokat, és szükség esetén kezelni azokat.

A májfolt kialakulása elsősorban a túlzott melanintermelés következménye. Intenzív napsugárzás hatására a szervezet melanintermelődése fokozódik, melynek szerepe a káros ultraibolya-sugárzás kivédése. Amikor extra melanin szaporodik fel a szervezetben, megjelennek a bőrön barna, esetenként sárgásbarna vagy kékesszürke foltok. Színüket a termelődött melanin színe határozza meg.

A 20 és 50 év közötti nők 90%-a érintett a jelenségben, melyet hétköznapi nyelven pigmentfoltnak vagy öregségi foltnak, szakmai berkekben solaris lentigonak neveznek.

A napsugárzáson túl hormonális változás, például a terhesség is okozhat hasonló jelenségeket. A különbség azonban az, hogy szülés után idővel ezek a foltok halványodnak, míg a napozás alatt szerzett májfoltok jellemzően sokáig, gyakran életünk végéig velünk maradnak.

Melanoma vagy májfolt?

Nem könnyű feladat megkülönböztetni a májfoltot és a melanomát. Minden ilyen esetben kérjük bőrgyógyász szakember segítségét. Amit tudni kell, hogy a májfolt gyakran rákmegelőző állapothoz, szaknyelven aktinikus keratosis-hoz hasonlíthat, ezért mindenképp javasolt mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni, ha észlelünk magunkon ilyen jellegű elváltozásokat. A korai diagnózis életet menthet!

Az egyszeri ellenőrzés mellett a gyanús foltokat, anyajegyeket, kitüremkedéseket soron kívül is ellenőriztetni szükséges, ugyanis tudni kell, hogy a bőrrák sokáig tünetmentesen jelen lévő, ugyanakkor rendkívül magas halálozási aránnyal rendelkező rákfajta.

A CMC Déli Klinika szakértő csapata kellemes környezetben a legmodernebb berendezésekkel, és magas szakmai tudással rendelkezik, a pontos diagnózishoz pedig mindegyik fontos tényező. Ezentúl komplex ellátást biztosít a Klinika azok számára, akiknek szükségük van további vizsgálatokra vagy kezelésekre.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A rendszeres éves szűrővizsgálatot érdemes a téli hónapokra időzíteni. A trópusi éghajlaton eltöltött nyaralás után megjelenő bőrjelenségeket soron kívül is mutassa meg bőrgyógyásznak. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha egy anyajegy elkezd nőni, megváltozik a színe, mérete, esetleg váladékozik, vagy hirtelen sok anyajegy vagy májfolt jelenik meg a bőrön.