Ez a hét a Moderna és Pfizer vakcinákról fog szólni

Ez a hét a Moderna és Pfizer vakcinákról fog szólni

Hétfőn 68.400 Moderna vakcina érkezett Magyarországra, ennek egy részét második körös oltásként fogják felhasználni, a maradékot Budapesten adják be.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, kedden 248 ezer Pfizer vakcina is érkezik az országba, majd ezeket orosz és kínai oltóanyagok követik, de nem mondta el, hogy mennyi.

A törzs abban reménykedik, hogy az átoltottság növelésével a vírus egyre kevésbé fog gazdatestet találni magának, így a járvány mértéke csökkenni fog.

A hétfőn kinyitott óvodákat és általános iskolákat fertőtlenítették, de Müller Cecília azt kérte, a szülők csakis teljesen egészséges gyermeket engedjenek közösségbe. A lázmérést továbbra is folytatják, ahogyan a nevelők a kézmosást is fokozottan ellenőrizni fogják.

A tisztifőorvos szerint javulnak a járványügyi adatok: tegnap 2680 új fertőzöttet regisztráltak (bár ez csak attól függ, mennyit tesztelnek), kórházban 8650 fő fekszik, közülük 1052 ember van lélegeztetőgépen. Egy nap alatt 197 ember halt meg, ami némi csökkentést jelent.