Itt a tavasz, itt a salátaszezon! (x)

Itt a tavasz, itt a salátaszezon! (x)

A tavasz a természet újjáéledésével a friss zöldségeket, gyümölcsöket hozza magával. A gazdagabb és ízletesebb választéknak köszönhetően a saláták népszerűbb ételek lesznek otthonunkban.

Nem kell tartanunk azonban az egyhangúságtól, hiszen rengeteg változatban, különböző alapanyagok felhasználásával készíthetünk kiváló ételeket.

Saláták változtatos alapanyagokból

Alapnak vegyünk mindig friss zöldet, ami lehet fejes saláta, rukkola, madársaláta vagy jégsaláta, sőt mindezek keverékét is jó ötlet felhasználni. Az összetevők közé válasszunk színeset és ropogósat, mint például a sárgarépát, a paprikát vagy az alma is kitűnő döntés, majd legyen valami lágy összetevője, mint egy gondosan kiválasztott sajt vagy paradicsom, esetleg olajbogyó. A tápláltság érzetét a fehérje biztosítja, így az alapanyagok közé választhatunk fehér húst, halat vagy hüvelyes zöldségeket.

A végén a megkoronázását egy jó dresszinggel zárjuk, ami lehet egyszerűen ecettel, ízesített olajokkal való meglocsolás, vagy a hagyományosnak tekinthető tejfölös-mustáros alapú öntetek használata. 

A saláta receptek között számtalan érdekes és fantáziadús ételre bukkanhatunk, már csak a kíváncsiságunk miatt is, kísérletezzünk néha más-más ízvilágot felfedezve! 

Ételek újragondolva, salátaként tálalva

Túl sok lett a sült hús, nem fogyott el a zöldsaláta a hétvégén? Semmi gond, készítsünk belőle egy nagyszerű és laktató salátát vacsorára. A receptneked.hu válogatásában rengetegféle kipróbált recept közül választhatunk, csak tudjuk eldönteni a számtalan ötlet közül, melyik legyen a befutó. Mindenki megtalálja az igényeinek legmegfelelőbbet, ez az egy biztos.

Az ételek újragondolva megkönnyíthetik az életünket, nem mellesleg nem veszik kárba. Amikor például adott a sült vagy grillezett hús és a zöldsaláta, nem dönthetünk rosszul, ha salátaként tálaljuk újra néhány apró összetevővel kiegészítve. Az alaphoz hozzáadunk némi paradicsomot, sárgarépát, majd meglocsoljuk citromlével és egy kis olívaolajjal, kakukkfüvet szórunk rá, majd pedig óvatosan összekeverjük és rövid ideig állni hagyjuk. Egy isteni vacsora válhat belőle egy pohár rozé vagy chardonnay társaságában.

Haverok, parti és diéta? Salátaszezon indul!

A tavaszi, nyári időszakban, főleg, ha teraszunk, kertünk van, megsokasodik a baráti összejövetelek száma. Gyorsan és nagyobb mennyiségben elkészíteni a vendégváró falatokat kihívás a házigazda számára, viszont egy-egy ízletes saláta az asztalon garantált sikert fog aratni, például egy kapros kukorica- vagy majonézes krumplisaláta formájában. 

Egy jó saláta nem csak finom, hanem laktató is. Ezen előnyös tulajdonsága miatt a különböző diéták során is beépíthető az étrendbe, a sokoldalúan variálható elkészítése miatt pedig ezen időszak alatt sem fogjuk megunni. Többnyire könnyen elkészíthetőek és szinte bármikor fogyaszthatóak.