Szóbelizni a járványveszély miatt nem lehet, miközben május 10-től újra nyitnak az iskolák

Szóbelizni a járványveszély miatt nem lehet, miközben május 10-től újra nyitnak az iskolák

Ma kezdődtek az írásbeli érettségik és úgy fest, hogy szóbelizni nem tudnak majd a maturanduszok, csak azt nem értem, hogy miért, ha egyszer május 10-től, minden diák visszatérhet az iskolába! Van ennek valamilyen szakmai indoka?

Ezt a logikus kérdést tette fel a parlamentben napirend előtt, Csányi Tamás a Jobbik országgyűlési képviselője.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt, az oktatási államtitkárság úgy döntött, idén csak írásbeli érettségik lesznek. Ugyanakkor ennek valóban ellentmond, hogy a járványveszélyre hivatkozva meghozott döntés ellenére, a felsősök és a középiskolások május 10-én visszatérhetnek a tanintézményekbe.

Diákbarát volt az idei magyarérettségi

Ismét rendhagyó érettségi időszak vette kezdetét hazánkban. Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt a szóbeliket az idei évben is elhalasztották a tavalyi évhez hasonlóan. Ráadásul egy új jogszabályi rendelet miatt, a jelenleg is karanténban tartózkodó diákok nem pótolhatnak, így kiesnek az érettségi jelentkezésből.

A járványügyi szempontból valóban ellentmondásos intézkedés ellenére, logikus válasz nem érkezett Dömötör Csaba államtitkártól. Válaszának nagy része, pártpolitikai személyeskedésről szólt, a szóbeli érettségik elmaradását pedig egy rövid mondattal intézte el.

Az érettségivel kapcsolatos döntések, minden esetben a járványügyi szakemberekkel történt egyeztetések után születnek meg

- jelentette ki Dömötör Csaba államtitkár, de azt már nem magyarázta meg, hogy miért nem lehet szóbelizni a végzősöknek, ha május 10-től már minden diák újra járhat iskolába.

Csányi Tamás felidézte, hogy két hónapja még egészen más volt a kormányzati álláspont az idei érettségi vizsgákkal kapcsolatban.

Kásler miniszter úr március elején nyilatkozott utoljára az érettségivel kapcsolatban. Akkor azt jósolta, hogy lesz szóbeli érettségi, meg, hogy nem lesz tantermi oktatás... Ennek az évfolyamnak nem jutott, se szalagavató, se ballagás, se szerenád, se szóbeli érettségi

- tette hozzá a Jobbik képviselője. 

Dömötör Csaba a kérdés ezen részével egyáltalán nem foglalkozott, ahogyan a kínai vakcina vizsgálatával sem. Az államtitkár szerint ez is csak azt jelenti, hogy az ellenzék oltásellenes.