9 ezer forintnyi összeget adnak a beoltottaknak Szerbiában

9 ezer forintnyi összeget adnak a beoltottaknak Szerbiában

Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán kijelentette, hogy minden olyan 16 évesnél idősebb szerbiai polgár, aki május 30-ig beoltatja magát, 3 000 dináros támogatásban részesül – írja a Szabad Magyar Szó. Ez az összeg egészen pontosan átszámolva 9 194 forintot tesz ki.

Hozzáfűzte az államfő azt is, hogy azok is megkapják a pénzt, akik már beoltatták magukat. Majd kitért arra, hogy

akik beoltatják magukat, de önhibájukon kívül megfertőződnek, azok jogosultak lesznek a fizetett betegszabadságra, azok viszont, akik nem kapták meg a vakcina egyik adagját sem, de elkapják a vírust, csak fizetetlen betegszabadságra mehetnek.

Továbbá Vučić leszögezte, hogy nem hoznak diszkriminatív intézkedéseket azokkal szemben, akik nem akarják beoltatni magukat, de szeretnék megjutalmazni azokat az állampolgárokat, akik felelősségteljesen viselkednek.

Szijjártó bejelentette, Szerbia és Montenegró elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Mint megírtuk, szerdán közel négyötödös többséggel szavazta meg az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat.

Darija Kisić Tepavčević, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja pedig a szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója alapján ismertette, hogy a vakcináknak köszönhetően az utolsó hetekben javult a járványügyi helyzet Szerbiában. 

Jelen állás szerint a közel hétmillió lakosú Szerbiában eddig 3 millió 620 ezer embert oltottak be. Két és fél millióan kapták meg az első dózist, közülük 1 570 000-en már a másodikat is. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 1304-gyel 694 473-ra növekedett, míg a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 24-gyel 6456-ra emelkedett.