Szijjártó bejelentette, Szerbia és Montenegró elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Szijjártó bejelentette, Szerbia és Montenegró elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Mint megírtuk, szerdán közel négyötödös többséggel szavazta meg az Európai Parlament a digitális zöldigazolványról szóló javaslatot, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat. Ennek értelmében a hazánkban kínai vagy orosz vakcinával beoltott honfitársaink igencsak nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha utazni szeretnének az Unión belül.

Nem támogatja az EP az orosz és kínai vakcinákkal oltottak utazási könnyítését

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat - írta Ujhelyi István EP-képviselő közleményében.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, Szijjártó Péter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön országokkal az utazásokkal és a védettségi igazolványokkal kapcsolatban.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután Facebook-oldalán számolt be arról, hogy

Szerbiával és Montenegróval már megvan a megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Mint írta, Nikola Selakovic szerb és Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszterrel csütörtökön megállapodtak arról, hogy országaik oltási igazolványait kölcsönösen elismerik. Így a beoltottak péntektől szabadon utazhatnak Magyarország és Szerbia, valamint Magyarország és Montenegró között.

Szijjártó Péter megjegyezte,

minderről megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is.

A külügyminiszter bejegyzésében azt írta, ha minden jól megy, hamarosan elmondható, hogy már 4 millió magyart sikerült beoltani és ezáltal megvédeni őket a járványtól. Újabb lépést tehetünk tehát a normalitás irányába, ami lehetővé teszi, hogy egyes országokkal megállapodjunk az állampolgáraink karantén- és tesztmentes utazásáról - emelte ki.