A fiatalok fele sem regisztrált Pfizer-oltásra

A fiatalok fele sem regisztrált Pfizer-oltásra

Bár György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője vasárnap délben még azt mondta, a 16-18 éves korosztályból 60 ezren jelentkeztek oltásra, az MTI később úgy értesült, a fiatalok közül végül 84 ezren adták meg adataikat a jelentkezési honlapon. Ezek ellenőrzése jelenleg is folyamatban van.

A szám azonban így sem túl magas, és hiába lett híres Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pénteki „no vakcina, no party” mondata,

a jelentkezők száma mindössze 43 százaléka a korosztály teljes népességének.

A fiatalok számára hétfőtől szerdáig van lehetőség oltási időpontot foglalni, és

fontos, hogy az oltás felvételéhez szülői beleegyező nyilatkozat is szükséges.

Közben a Népszava úgy értesült, megnyitják a lehetőséget az összes oltásra regisztrált számára arra is, hogy jelentkezzenek a Pfizer vakcinájára is, azonban ezt az információt a Koronavírus Sajtóközpont a HVG érdeklődésére cáfolta. Közölték,

kizárólag az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek számára lesz megnyitva majd a Pfizer-foglalás.

Hozzátették, a többi regisztrált, de még be nem oltott állampolgár számára Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik vakcináival történő oltásra foglalható időpont.

Az azonban tény, hogy az oltási terv szerint a rendelkezésre álló, a múlt hét kedden érkezett 334 ezer Pfizer oltóanyagot a második dózisra várók és a 16-18 éves fiatalok számára tartották fent. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig múlt hét kedden tartott közös sajtótájékoztatót a Pfizer vezetőivel, ahol elhangzott: májusban közel 1,3, júniusban pedig további 2,2 millió vakcinát szállít Magyarországra a cég.