Maruzsa a fiataloknak: „No vakcina, no party!”

Maruzsa a fiataloknak: „No vakcina, no party!”

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a jelenléti oktatásra történő visszatérés kapcsán arra kérte az iskolákat, „kezeljék rugalmasan” a hiányzásokat. Mint mondta, ha valakinek a hiányzása meghaladja a 250 órát, akkor

tegyék lehetővé az osztályozó vizsgát,

hogy a diáknak értékelhető legyen a tanéve.

Ismertette azt az általunk is szemlézett, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatot is, mely szerint a felsőoktatási intézmények esetében a rektor döntheti el, újranyit-e az általa vezetett egyetem.

A tanulmányi kirándulásokról Maruzsa azt mondta, a döntésük értelmében

egynapos vagy többször egynapos osztálykirándulásról lehet szó, a ballagások, tanévzárók pedig megtarthatók.

A nyári táborokról később születik döntés.

Az államtitkár azt is közölte, úgy határoztak, hogy a diákok számára a nyelvi kompetenciamérés ugyancsak megtartható.

A fiatalokhoz, azaz a 16-18 éves korosztályhoz az a kérése volt, hogy péntek éjfélig regisztráljanak védőoltásra. Mint fogalmazott, ez a nyárra is nagyon fontos, védettségük, szabadságuk érdekében szükséges.

Ne feledjétek: no vakcina, no party!

– mondta Maruzsa.

Gál Kristóf, a Készenléti Rendőrség szóvivője azt közölte, csütörtökön 465 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok, 80 esetben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt. Kiemelte, péntek hajnali 3 órakor egy V. kerületi ház algasorának üzemen kívüli bár kibérelt helységében egy 17 fős társaság születésnapot ünnepelt. A rendőrség a kijárási tilalom, a rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések megszegése, valamint csendháborítás miatt intézkedtek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a javuló járványügyi adatok ismertetése után azt kérte, az oltakozók

ne hanyagolják el felvenni a védőoltás második dózisát,

mert az alkalmazási előiratok szerint ez is kell a teljes védettség kialakulásához. Egydózisú vakcina csak a Janssen oltóanyaga, amit az oltóbuszokon, valamint hamarosan a háziorvosoknál lehet felvenni.

A tiszti főorvos asszony is kérte a 16-18 éves korosztályt, hogy péntek éjfélig regisztráljanak oltásra, mert

akik ezt elmulasztják, azok ezt követően nem fognak tudni időpontot foglalni rá.

Müller Cecília ismertette, az előző héthez képest országos átlagban enyhén, de csökken a szennyvízmintákban mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Az érték Budapest agglomerációjában váltakozó, néha nő, néha csökken, míg Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok és Tatabánya esetében egyértelmű csökkenést mutat.

Ismertette, azt az ugyancsak a Magyar Közlönyben megjelent rendelkezést, mely szerint a testnevelésórák, sportszakkörök megfelelő higiéniés előírások mellett, de megtarthatók sportlétesítményekben, valamint azt is közölte, az egészségügyi rendszer nyomásának enyhülése miatt megkezdődhet a rehabilitációs, illetve szűrővizsgálatok újraindítása is.