Tanácsok az operatív törzstől: aludjunk eleget, mozogjunk és relaxáljunk!

Tanácsok az operatív törzstől: aludjunk eleget, mozogjunk és relaxáljunk!

Kedden ismét kamerák elé állt az operatív törzs, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig a napi adatok ismertetését követően elmondta:

Egymillió ember védettségének megvásárlását, lehetővé tételét jelentette a Szputnyik V oltás beszerzése.

Mint ismertette, még lehet időpontot foglalni – regisztrációt követően –, azonban már csak korlátozott számúak a vakcinák, ugyanis megérkezett az összes, Magyarország által vásárolt oltóanyag a keddi 200 ezer, második adagos szérumokat tartalmazó szállítmánnyal. Emellett Sinopharm és AstraZeneca oltást lehet igényelni a 18 éven felülieknek regisztráció után.

A 193 ezer 16-18 éves közül 84 ezren regisztráltak érvényesen a megadott időpontig. Akik lekésték a múlt péntekig tartó lehetőséget, azonban a hétvégén regisztráltak – mintegy 6000 fiatal –, kedden sms-t kapnak, így számukra is lehetővé válik az időpontfoglalás szerdáig.

Csütörtöktől kezdődik az oltások beadása. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és AstraZeneca vakcinával oltanak, a kedden érkezett újabb Pfizer-szállítmány második körös oltásokat jelent.

Müller Cecília ismertette továbbá, háziorvosi, kezelőorvosi konzultáció után van lehetőség oltakozni azoknak, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen.

Felhívta a figyelmet a hiteles hírek olvasásának fontosságára is, valamint figyelmeztetett: mindenki aludjon eleget, hiszen ez alapvető feltétele annak, hogy egészségesek maradjunk. Ajánlott továbbá a testmozgás és a relaxáció, fontos ugyanis, hogy azok a hormonok is termelődjenek, amelyek a fizikai aktivitás során jönnek létre és segítenek a felgyülemlett feszültség feloldásában.

Közzé fogják tenni a poszt-covid ambulanciák listáját is: ide mehetnek azok, akik a gyógyulást követően különböző tünetekkel küszködnek. Ilyenek lehetnek a fáradtság, bágyadtság, ízületi fájdalmak, szívproblémák és számos más tünet. Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, ő irányítja tovább a betegeket szakrendelésre vagy poszt-covid ambulanciára.

Újságírói kérdésre, miszerint kimutatták-e már Magyarországon a koronavírus indiai mutánsát, Müller Cecília azt felelte, nem lehet kizárni, hogy bekerüljön hazánkba is, azonban keddig sem az NNK, sem más virológiai labor nem azonosította még az országban. Hozzátette, a közelmúltban egy előremutató figyelőrendszert állítottak fel, hogy ha megjelenik az indiai vagy bármely más variáns, azt idejekorán felfedhessék.