Sorry, but inkább magyarul

Sorry, but inkább magyarul

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Ha valaki próbálná a hazai politikát komolyan venni, furcsán érezheti magát, amikor olyan témák körül forog a közbeszéd, mint hogy Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor kövér és alacsony, hogy aztán innen kiindulva az kerüljön a figyelem középpontjába, hogy mennyire tud angolul Budapest főpolgármestere, és mennyire a kormányfő. Felőlem aztán a miniszterelnök lehetne 110 centis és 200 kilós, ahogyan az sem zavarna, ha Karácsony Gergely egyetlen szót sem tudna angolul. Ezekkel foglalkozni egyszerűen tragikomikus, bár lehet, hogy inkább csak szimplán tragikus.

A kormánypárti média a korábban már – nem túl sok sikerrel – bevetett irányvonalat viszi, amikor Karácsony alkalmatlanságát domborítja ki az angoljával összefüggésben. Azért írtam, hogy nem túl sok sikerrel, mert a főpolgármester-választás kampányában is ez volt a narratíva, az eredmény pedig ismert.

Most már persze a 2022-es választásra készülve, Orbán Viktor potenciális ellenzéki kihívójaként került fel a lemez, amelynek éppen most hallható száma arról szól, hogy „Karácsony nem tud olyan jól angolul, tehát nem alkalmas, Orbán jobban tud angolul, tehát alkalmas”.

Visszatérve az elejére, hogy miért nem érdekel különösebben ez az angol nyelvtudás-méregetés: egy felelős politikai szereplőtől sokkal inkább azt várom, hogy mint miniszterelnök, mint miniszter, államtitkár, képviselő, polgármester stb. kérdezhető legyen. Sajtótájékoztatón, tévéstúdióban, újság számára adott interjúban (nem csak a baráti médiában), vagy akár az utcán is, ha éppen úgy hozza a helyzet. Ők ugyanis szolgák, akik minket, a választókat, az adófizetőket, a magyar embereket szolgálják. És ebben a minőségükben nem engedhetik meg maguknak, hogy a nyilvánosság tájékoztatását végző újságírókat sokszor foghegyről odaszúrt kifogással, vagy akár szó nélkül lepattintsák. És igaz ez az írásban feltett kérdésekre is, amelyek gyakran megválaszolatlanul maradnak.

Továbbá magyar emberként, magyar választópolgárként, magyar adófizetőként az általam is fenntartott közmédiában nagyon szívesen néznék tematikus szakmai vitákat, ahol az egyes pártok képviselői érveket ütköztetnek, ami alapján kicsit közelebb kerülhetnék annak megismeréséhez, hogy ki mit akar, mit tenne máshogyan, milyen jövőképe van. Aztán 2022-ben választási vitaműsorokat is néznék, annak betetőződéseként miniszterelnök-jelölti vitával. Úgy, mint régebben. Csak egyszerűen magyarul, nekünk.