Rusvai szerint a vírus itt marad velünk, és együtt kell élni vele

Rusvai szerint a vírus itt marad velünk, és együtt kell élni vele

Rusvai Miklós virológus az ATV Start c. műsorában elmondta, valószínűnek tartja, hogy hamarosan visszatér a régi életünk. Annak kapcsán, mennyit számíthat, hogy nálunk más és más oltást kaptak az emberek, úgy fogalmazott:

Őszintén remélem, hogy ennek nincs jelentősége.

S leszögezte, a védettség, az védettség, bármilyen vakcinával is történt az oltás.

A szakember beszélt arról is, hogy a járványmentes hónapok után ősszel ismét jön a légzőszervi betegségek szezonja: a többi fertőzéshez pedig a SARS‑CoV‑2 is csatlakozik. Rusvai úgy véli, biztos, hogy itt marad velünk a vírus, és együtt kell élni vele, azaz a pandémiából endémia lesz.

A szakértők jelenlegi tudása szerint az oltások nagyjából nyolc hónap körüli védettséget adnak, bizonyos vakcinák és emberek esetében azonban ez hosszabb is lehet.

Az immunitás egyénfüggő

– közölte a virológus, akinek feltételezése szerint a vakcináció ugyanúgy történik majd, mint az influenzánál. Ez azt jelenti, hogy egy jelentős adagot ingyenesen ajánlanak fel azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak vagy szociális, egészségügyi intézményekben dolgoznak, s aki fel akarja venni az oltást, felveheti.

Rusvai továbbá elmondta, a nyájimmunitás mindenképpen kialakul, s az a tét, hogy hányan szerzik meg az immunitást oltással, hányan pedig fertőzéssel, a gyerekek nélkül azonban mindez nehezen kivitelezhető.

A szakember azt reméli, ősztől a hatéves feletti korosztálynak is lehetősége lesz az oltásra, s nagy valószínűséggel a Pfizer vakcináját kaphatják a kisebbek, az azonban még egyelőre kérdéses, az ettől is fiatalabbak mikor kaphatnak oltást, ugyanis a hosszú távú hatásokról még nincsenek meggyőződve a tudósok.