Nem derült ki, hogy pontosan mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése

Nem derült ki, hogy pontosan mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése

A Magyar Tenisz Szövetségnek 2020 óta új elnöke van Lázár János személyében. A sportági szervezet korábbi elnöke a szintén fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos volt, akinek regnálása alatt többmilliárdos adósság halmozódott fel.

Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője arról érdeklődött a parlamentben, hogy mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a teniszszövetség által okozott károk megtérítése. 

Hozzátette, számára megdöbbentő, hogy az a Szűcs Lajos, aki a költségvetési bizottság fideszes alelnöke, nem tud elszámolni korábbi elnökként a költségvetési forrásokkal. 

„Felháborító és erkölcstelen gazdálkodásukkal többmilliárd adósságba verték a Magyar Tenisz Szövetséget és ezzel egyébként az egész sporttársadalomra hoztak szégyent" 

- jegyezte meg a korábbi olimpiai bajnok sportoló. 

Steinmetz Ádám szerint a jövőben kezdeményezni fogják, hogy politikus ne lehessen sportvezető.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy válaszolt, sok baloldali politikus is betöltött sportvezetői tisztségeket, és egy szövetség maga dönti el, kit választ vezetőjének. A törvényességi felügyeletet nem a kormány gyakorolja a sportszervezetek felett - mutatott rá. 

Az eddig ismert információk alapján a Magyar Tenisz Szövetségnek (MTSZ) 1,1 milliárd forintot kellett visszafizetnie az államnak elszámolási hiányosságok miatt.

A Lázár János által átvett, mintegy 3,5 milliárdos adósság három részre oszlott:

  • 1,1 milliárdot kell visszaadni az államnak,
  • 1,4 milliárdot tesznek ki a kifizetetlen számlák többek között a versenyzők, klubok és beszállítók felé
  • és további 1-1,3 milliárdot fordítanak a megvásárolt, de meg nem rendezett nemzetközi események jogtulajdonosainak kártalanítására.

Lázár János akkor arról beszélt, hogy az A-Z Tenisz Produkció Kft. - amely az évek során már csaknem 4,5 milliárdot kapott a szövetségtől - kezdeményezésére, végrehajtók 509 millió forintot emeltek le az MTSZ négy folyószámlájáról, ezzel csőd közeli helyzetbe sodorva az MTSZ-t.

A kormány 2020 augusztusában mintegy 2,5 milliárd forintos állami támogatást hagyott jóvá az MTSZ működési feltételeinek stabilizálása és a szövetség által megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatása érdekében.