Biden támogatja a tűzszünet létrejöttét Izraelben

Biden támogatja a tűzszünet létrejöttét Izraelben

Támogatja az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünet létrejöttét - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

Az MTI tudósítója szerint az elnök ismét leszögezte, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie magát "a válogatás nélküli rakétatámadásokkal szemben." Biden üdvözölte az erőszak kezelése és a Jeruzsálem körüli nyugalom érdekében tett erőfeszítéseket. Ugyanakkor arra ösztönözte Izraelt, hogy mindent tegyen meg az ártatlan civilek védelme érdekében.

„A két vezető megvitatta Izrael katonai műveleteinek haladását a Hamász és más gázai terrorista csoportok ellen."

- áll a Fehér Ház tájékoztatásában. Az amerikai elnök a telefonbeszélgetés során kiemelte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet érdekében együttműködik Egyiptommal és más partnerekkel. A két vezető megállapodott abban, hogy ők és kollégáik szoros kapcsolatban maradnak.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az Al-Aksza mecsetnél, a palesztinok emiatt is tiltakoztak.

A Hamász múlt hétfőn kezdte rakétákkal támadni Izraelt, és ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász több mint kétezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.