Leváltotta az ukrán parlament az egészségügyi minisztert az oltóanyagok szállításának lassúsága miatt

Leváltotta az ukrán parlament az egészségügyi minisztert az oltóanyagok szállításának lassúsága miatt

Menesztette posztjáról az ukrán parlament kedden Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert - írja az MTI.

A miniszter leváltásáról szóló előterjesztést, amelyet Denisz Smihal miniszterelnök nyújtott be, 292 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. A kormányfő a parlamenti ülésen felszólalva a tárcavezető menesztésének fő indokaként a koronavírus elleni oltási kampány és az oltóanyagok Ukrajnába szállításának lassúságát hozta fel.

Sztepanov beszédében megjegyezte, hogy ő maga sem volt elégedett az oltási kampány ütemével, de úgy véli, hogy "az oltásellenesek ellenállása és a politikusok destruktív kritikája ellenére" csapata mindent tőle telhetőt megtett.

A miniszter úgy vélekedett, hogy az oltási kampányok az egész világon kudarcot vallottak. Sztepanov kijelentette, hogy neki világos terve van a pandémia legyőzésének és a hatékony ukrán orvoslás kiépítésének módjáról. A parlamenti frakciók és csoportok többsége viszont élesen bírálta a tárca vezetőjének eddigi tevékenységét a koronavírus elleni küzdelem terén.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett ara, hogy Sztepanov várható leváltásáról már tavaly ősszel keringtek szóbeszédek. Sztepanov 2020. március 30-tól töltötte be az egészségügyi miniszteri posztot, előtte 2017 januárjától 2019. április 10-ig Odessza megye kormányzója volt.

David Arahamija, az elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője a napokban szivárogtatta ki, hogy Sztepanov utóda a miniszteri poszton jelenlegi helyettese, Viktor Ljasko országos tisztifőorvos lehet.

Az ukrán parlament keddi ülésén menesztett még két tárcavezetőt: Ihor Petrasko gazdasági és Vladiszlav Kriklij infrastrukturális minisztert. Mindketten maguk nyújtották be lemondásukat.