Kínos lesz visszaolvasni, miért is kapott 9,6 milliós büntetést Jakab, még Rétvári is keménykedett

Kínos lesz visszaolvasni, miért is kapott 9,6 milliós büntetést Jakab, még Rétvári is keménykedett

Ahogy arról beszámoltunk, Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét Kövér László házelnök rekordösszegre, 9,6 millió forintra büntette meg, mivel a jobbikos képviselő ficsúrnak nevezte a kormánypárti politikusokat. Úgy, hogy mindössze egyetlenegy egy alkalommal mondta ki a ficsúr szót. 

Jakab: Most már tudjuk, mennyit ér az a szó, hogy ficsúr, ha fideszesre mondják. Közel 10 milliót

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán írt arról kedden, hogy miközben ő nem mondhatja ki azokat a szavakat a Parlamentben, mint bűnöző, elvtárs, vagy hogy ficsúr, addig a fideszesek szájából a fentiekhez hasonló szavak hangzottak el.

Az Országgyűlési Napló az utókornak egész részletes formájában őrizte meg azt a pillanatot, amikor a fideszes házelnök ismételten elhallgattatja a legnépszerűbb ellenzéki párt frakcióvezetőjét. 

Az alábbiakban a 2021. május 21-ei Országgyűlési Naplóból idézünk (zárójelben a jegyzőkönyvvezető narrációját olvashatják)

  • JAKAB PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Magyarország luxus-külügyminisztere, Szijjártó Péter - tudják, a jachtozós - a minap nagyon szerényen azt mondta, hogy egész Európában Magyarország kezelte a legsikeresebben a válságot. Önök ezt most komolyan gondolják? Önök tényleg sikernek gondolják azt, hogy ebben az országban meghalt harmincezer magyar? Tényleg sikernek gondolják azt, hogy közel félmillió honfitársunknak nincs már állása? Tényleg sikernek gondolják azt, hogy egy nap alatt 5500 egészségügyi dolgozót üldöztek el a kórházainkból? Sikernek tartják azt, hogy az ország egyik felének van vakcinaigazolványa, a másik fele meg lázad ellene?! Siker az, hogy egy válság kellős közepén önök képesek voltak összeugrasztani a magyarokat?!

    Vagy azt tartják sikernek, hogy az állami vagyont sikerült átpakolni a fideszes alapítványokba? Vagy hogy a gyerekeinket is eladósították Oroszországnak meg Kínának?

    Képviselőtársak! Ez lenne a siker? Vagy az, hogy kihúzták a válságot idáig egészen úgy, hogy egy forint érdemi támogatást nem adtak a magyar melósoknak? Ez lenne a siker?! Ez?

    Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok? Hm? (Moraj a kormánypárti padsorokban.) Mit szólnak ahhoz, hogy…
  • ELNÖK: Képviselő úr, mérsékelje magát, legyen szíves! Ne sértegesse a képviselőtársait, mert el fogom öntől venni a szót! Ez az utolsó alkalom, hogy figyelmeztetem, legközelebb nem fogom ezt megtenni. Folytassa!
  • JAKAB PÉTER (Jobbik): Ugye, önről is lehet ez a véleményem? (Moraj a kormánypárti padsorokban.) Tehát mit szólnak ahhoz, hogy a fideszes Alkotmánybíróság szerint is…
  • ELNÖK: Képviselő úr!
  • JAKAB PÉTER (Jobbik): …alaptörvényellenes… (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)
  • ELNÖK: Képviselő úr, legyen szíves, üljön le! Öntől megvontam a szót.
  • JAKAB PÉTER (Jobbik): (Hangosítás nélkül:) Tehát mit szólnak ahhoz, képviselőtársaim, hogy… (Jakab Péter karjait széttárja, és az elnök felé fordul.) Elnök úr! Nem lehet ez a véleményem?
  • ELNÖK: Foglaljon helyet! (Jakab Péter: Hol a szólásszabadság?) Foglaljon helyet! (Taps a kormánypárti padsorokban. - Nagy zaj.) Foglaljon helyet, és tanulmányozza a házszabályt, amelyben… (Jakab Péter folyamatosan közbeszól.), tanulmányozza a házszabályt, amelyben több helyen van arról szó, hogy ön nem sértegetheti a képviselőtársait (Jakab Péter: Csak a hazugot sérti!), és a házelnököt, az ülésvezető elnököt meg különösképpen nem!Foglaljon helyet! (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban. - Z. Kárpát Dániel: Házmester! - Jakab Péter: Vegyen perzsaszőnyegeket, ficsúr! - Dr. Rétvári Bence: Kemény vagy! - Zaj.) Képviselő úr, ennek is meglesz a következménye, nemcsak a mai ülésen, hanem még továbbmenően, úgyhogy… (Jakab Péter: Következmény?) Bizony, bizony, képviselő úr, addig valami tanácsadót vegyen fel, aki eligazítja a házszabály rejtelmeiben. Vejkey Imre következik, a KDNP részéről. (Z. Kárpát Dániel: Már csak egy évig csinálhatjátok ezt az undormányt! - Közbeszólások mindkét oldalról.)

„Csürhe!", „Kretén!", „Büdös bunkó!", „Moslékkoalíció!", „Csicska!", „Menjél igyál!", „Duguljon már el!"

Elvtársazni már lehet a fideszes képviselőket, ficsúrnak nevezni azonban nem! Így kommentálta Jakab Péter, hogy Kövér László házelnök, ismét megvonta a szót a Jobbik elnökétől a parlamentben. A Fidesz politikusa még annyit mondott, hogy Jakab Péter foglaljon helyet és tanulmányozza a házszabályt, hogy nem sértegetheti a képviselőt, illetve a levezető elnököt.

Egyébként, ahogy arról már korábban írtunk, a kormánypárti házvezetés kifejezetten szelektíven használja a házszabályt. A szankciókról az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezik, és a büntetés mértékéből úgy tűnik,

Jakab Péter ficsúrozását egy nagyon súlyos kategóriába sorolta Kövér László.

A 47. paragrafus szerint a házelnök a képviselő tiszteletdíját minimum a képviselő kéthavi tiszteletdíja összegével, de legfeljebb négyhavi tiszteletdíja összegével megegyező mértékben akkor csökkenti,

  • ha a politikus az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamely személyt, csoportot – így különösen valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.
  • vagy annál, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét zavarja, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében zavarja, az ülést vezető elnök az adott ülésnapról vagy ülésről kizárhatja vagy a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el.

Jó kérdés, hogy Jakab Péter ezek közül melyiket csinálta.