Idea Intézet: nagyon kiélezett a választási verseny

Idea Intézet: nagyon kiélezett a választási verseny

2021. április végén, május elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet, az ellenzék 38, a kormánypártok 35 százalékon állnak – áll az Idea Intézet portálunkhoz is eljuttatott közvélemény-kutatásában. Hozzáteszik, egy hónap alatt mindkét nagy politikai tömb 1-1 százalékpontot esett.

A kutatóintézet aláhúzza,

a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága még szűkebb, két százalékpont,

ebben az aspektusban az ellenzék 48, az ellenzék listájára 48, a Fidesz–KDNP-re 46 százaléka szavazna. A biztos választók között így az ellenzék megtartotta bázisát, a kormánypártok támogatottsága pedig 2 százalékponttal nőtt.

Az egyes pártok támogatottságát tekintve a Fidesz–KDNP a teljes népességen belül 31, a biztos szavazó pártot válaszók között 46 százalék.

Teljes népességen belül a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt,

támogatottsága 11 százalék, míg a DK-é 10.

Závecz: a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, az összefogás most legyőzné a Fidesz-KDNP-t

Teljes népességet mérve a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, az összefogás pedig képes lenne megverni a kormánypártokat - áll a 24.hu szerint a ZRI Závecz Research Intézet május közepén végzett közvélemény-kutatásának eredményében. Eszerint tovább tart a Jobbik lendülete, az elmúlt hónapban is egy kicsivel emelkedett a párt támogatottsága a teljes választókorú népességen belül - 12-ről 13 százalékra.

A biztos szavazó pártválasztók között viszont a DK 16, a Jobbik csak 14 százalékon áll.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a Momentum ugraná meg, ők a teljes népességen belül 6, a biztos szavazó pártot választók között 9 százalékon állnak.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 31 százalék – írja a kutatóintézet, hangsúlyozva, bármilyen módon is vizsgálják a kormánypárt és az ellenzéki pártok támogatottságát rendkívül kiélezett, szoros küzdelmet látnak, ami az elkövetkezendő hónapokban még erőteljesebbé válhat.

A felmérés közösségi média alapú kérdőívvel történt április 27. és május 4. között. A 2000 fős minta hibahatára plusz/mínusz 2,2 százalékpont.