Putyin elvetette a védőoltás kötelezővé tételét

Putyin elvetette a védőoltás kötelezővé tételét

Nem szabad kötelezővé tenni a Covid-19 elleni védőoltást, az embereknek maguknak kell megérteniük a vakcináció fontosságát - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban egy szerdai videokonferencián.

Nézetem szerint nem célszerű és nem szabad bevezetni a kötelező vakcinációt. Az állampolgároknak maguknak kell megérteniük ennek szükségességét, azt, hogy oltás nélkül nagyon komoly, sőt halálos fenyegetéssel kell szembenézniük

- mondta Putyin.

Az államfő szerint Oroszországban minden feltétel adott a vakcinációhoz, az ehhez felhasznált hazai fejlesztésű oltóanyagok pedig megbízhatók és biztonságosak. Putyin a védőoltás beadatására hívta fel az embereket.

Oroszországban január 18-án kezdődött meg a felnőtt lakosság Covid-19 elleni átoltását célzó kampány, de ennek tempója elmarad az Egyesült Államokban és több európai országban elért ütem mögött - tette hozzá az MTI.

Múlt héten Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, volt állam- és kormányfő egy szentpétervári jogászfórumon azt fejtegette, hogy az orosz vezetés a védőoltás beadatásának önkéntességéből indul ki, "de néha, államérdekből, a lakosság túlnyomó többségének védelme érdekében az effajta döntések kötelező jellegűvé válhatnak". Későbbi magyarázatában azt mondta, hogy ezzel nem a vakcináció kötelezettségének bevezetésére utalt.

Jakutföldön a héten olyan rendeletet adtak ki, amely a sajtójelentések szerint előírta a védőoltást a pedagógusok és az idősek számára, a munkahely látogatásától való eltiltást és pénzbírságot helyezve kilátásba. Ajszen Nyikolajev, a régió vezetője szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva cáfolta, hogy a jakut elöljáróság kötelezővé akarta volna tenni a vakcinációt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége arra kérte az orosz kormányt, hogy biztosítson számukra Szputnyik V vakcinát térítésmentes alapon. Az Oroszországban elsőként kifejlesztett oltóanyag alkalmazását eddig 66 országban alkalmazták, amelyek összlakossága 3,2 milliárd.

Az oroszországi hivatalos összesítés szerint a vakcina hatékonysága a a 2020 december 5. és 2021. március 31. között mindkét komponenssel beoltott páciensek körében 97,6 százalék.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8373-mal 5 026 911-re emelkedett az operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 12,1 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 264 478-ra csökkent, a halálos áldozatoké 406-tal - ez a legmagasabb szám március 31. óta - 119 600-ra, a felépülteké pedig 9135-tel 4 642 090-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 136,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 271 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 515 367 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerdai bejelentése szerint Oroszországban az állatorvosi klinikák megkezdték az állatok Covid-19 elleni oltását. A Carnivac-Cov vakcina első tételeit kedden szállították ki a régiókba.

Az állatok vakcinációja Moszkvában, Rjazanyban és Brjanszkban kezdődött meg, és hamarosan megindul Cseljabinszkban, a Krímben és Szentpéterváron is.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Carnivac-Cov a koronavírus-fertőzés elleni első bejegyzett állatvakcina a világon. A védőoltás, amely októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott, fél évig biztosít védettséget.