Z. Kárpát Dániel: a 2022-es költségvetés felzabálja a magyar jövőt

Z. Kárpát Dániel: a 2022-es költségvetés felzabálja a magyar jövőt

A napirend előtti felszólalásában beszélt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2022-es költségvetési javaslatról, amelyet még korábban Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be. 

A Jobbik alelnöke elmondta, hogy az államtitkárok termelési jelentései Csehszlovákiát idézik. 

„A két világháború között időszak azért kimaradt, de folyamatos múltba révedő magyarázkodás jellemezte a kormány államtitkárait" 

- tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy véleménye szerint a jelenlévő költségvetési javaslat a magyar jövőt zabálja fel, annak érdekében, hogy „egyes kegyencek jól járjanak."

Itt említette a bérlakásprivatizációs törvényjavaslatot, amelyet egyébként több kormánypárti polgármester is bírált. 

„A magát nemzetinek hazudó jobboldali kormányzat, mintegy 900 milliárd forintnyi nemzeti vagyont igyekezett kijátszani a közösből. Ám, a civilek és az ellenzék ellenállása miatt visszarettentek ettől a javaslattól. Már csak a Budai Várért kell megküzdenünk, de azért is fogunk küzdeni, hogy az önök kegyencei, akik furcsa körülmények között szereztek bérleti jogot, ne szerezzenek fillérekért örökre tulajdonjogot, olyan kikötés nélkül, hogy aztán másnap dobra verhessék őket." 

A Jobbik politikusa szerint Európa legkegyetlenebb költségvetési javaslatát tette le a kormányzat. Úgy véli, ez a költségvetés egy „állampárti padlás lesöprés a neoliberális kegyetlenséggel." 

Elmondta, hogy Európa legszűkmarkúbb munkanélküliségi ellátási rendszere Magyarországon van és nehezményezte, hogy egy járványhelyzet idején sem volt hajlandó a kormány a rövid, 3 hónapos és nagyon alacsony összegű juttatáson emelni.

„Tudatosan inflálnak és erodálnak bizonyos családügyi intézkedéseket, hiszen a családi pótlék, majdnem értékének a felét elvesztette 2010 óta. Mi, a megduplázását javasoljuk családi kártyán, amellyel csak alapvető élelmiszereket és gyermeknevelési cikkeket lehetne vásárolni."

A jobboldali néppárt képviselője hiányolta a költségvetésből a bérlakásépítési programot, amellyel számos fiatalnak lehetne segíteni. Ismertette, hogy pártja benyújtott egy javaslatot, hogy a mentők támogatását emeljék meg, mivel az eredeti javaslat szerint csupán 52 milliárd forintot kap a mentőszolgálat, míg Semjén Zsolt vadászati kiállítása már 70 milliárd forint fölött jár. 

Ellenben hatalmas kínai és orosz hitelekbe verik az országot, amelyekből egy országos bérlakásprogramra is futná.

„Ez az önök nemzetinek hazudott világa”

– tette hozzá.

2022-es költségvetés - Több csatornán jön pénz Brüsszeltől

Június közepén fog szavazni az Országgyűlés a 2022-es költségvetésről, amely a tavalyi évhez hasonlóan ismét a fantáziadús, „az újraindítás költségvetése" címet viseli. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt ígérte, hogy „mindenki, aki elvesztette a munkahelyét, az visszakapja vagy újat kaphasson, és minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia üzletét, az újra tudja azt indítani, lehetőség szerint tudja fejleszteni."