Újabb ítélkezési tapasztalat nélküli volt államtitkárt nevezett ki bírónak Áder János

Újabb ítélkezési tapasztalat nélküli volt államtitkárt nevezett ki bírónak Áder János

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára bíróvá nevezte ki Hajas Barnabást Áder János, az államfő határozata legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg - írja a Telex.

Habár a határozat nem részletezi, a portál információi szerint 

Hajas 2021. június 1. napjától nem csak bíró lesz határozatlan időre, de egyenesen a Kúriára érkezik, ahol Varga Zs. András főbíró vezető pozíciót szán neki.

Mint írják, Hajas Barnabás idén márciusban mondott le az Igazságügyi Minisztérium (IM) igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkári posztjáról. Varga Judit miniszterségét megelőzően is a kormánynak dolgozott, sokáig Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter kabinetfőnöke volt, erről a posztjáról 2014-ben távozott, miután a Népszava leleplezte, hogy az ő számítógépéről származhatnak azok a képfájlok, amelyekkel a Magyar Nemzet támadást indított Székely László ombudsman ellen a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében.

Érdekesség, hogy Hajas kormánytisztviselői jogviszonya azonban ettől függetlenül megmaradt,

2018. június 1-től "a közigazgatási bíráskodás fejlesztésével kapcsolatos feladatok koordinálására, továbbá a kapcsolódó jogszabályok előkészítésével összefüggő feladatok irányítására és összehangolására" miniszteri biztossá nevezték ki, addigi fizetésén felül helyettes államtitkári díjazással és külön titkársággal.

2014-et megelőzően Hajas egyébként az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) munkatársaként dolgozott, méghozzá 2002-től, azelőtt két évig ügyvédjelölt volt.

Vagyis Hajas ítélkező bíróként sosem tevékenykedett.

Mint ismert, tavaly októberben szavazta meg az Országgyűlés a Kúria elnökének az Áder János államfő által ajánlott Varga Zsolt András alkotmánybírót, aki azonban soha nem dolgozott bíróként, ilyen jellegű tapasztalata nincs. Ez pedig nem hogy a rendszerváltást követő időszakra, de még a Kádár-korszakra sem volt jellemző. 

A Polt Péter helyetteseként, sőt jobbkezeként ismertté vált Varga Zs. András a Kúria elnökévé történő megválasztása után a legfelsőbb bírói fórum átalakításába kezdett.

Ma szavazzák meg, hogy kilenc évig egy bírói tapasztalat nélküli ember vezesse a Kúriát

Hétfő délután szavaz az Országgyűlés az egykori legfelsőbb bíróság, magyarul a Kúria elnökének személyéről. A következő kilenc évben a kormánypártok támogatását élvező, Áder János államfő által ajánlott Varga Zsolt András alkotmánybíró lehet a Kúria vezetője, miután Darák Péter jelenlegi kúriai elnök megbízatása 2021. január 1-jén lejár. Ugyanakkor Varga Zsolt András