Elfogadta a Parlament, később kell törleszteni az orosz hitelt, de rövidebb a futamidő is

Elfogadta a Parlament, később kell törleszteni az orosz hitelt, de rövidebb a futamidő is

Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy úgy tűnik, 2026 helyett 2031-ben kell megkezdeni a Paks2 finanszírozására szolgáló, az egykori IMF-hitellel megegyező nagyságrendű, de annál jóval drágább orosz óriáshitel törlesztését.

Ma az Országgyűlés 119 igen, 44 nem szavazattal és 16 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kihirdeti a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó hitelmegállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyvet - számolt be az MTI.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára a javaslat vitájában az államközi hitelmegállapodásról azt mondta: a magyar kormány sikeres tárgyalásait követően Magyarország számára kedvezően módosul a paksi bővítés finanszírozási szerződése.

A beruházás nyolcvan százalékát az Országgyűlés által már jóváhagyott orosz-magyar hitelszerződés biztosítja

- közölte.

A szerződés előnyös, mert hosszú a futamidő, és az országnak jogában áll bármikor névértéken előtörleszteni a már felvett összeget - emelte ki. Az államtitkár közlése szerint az új megállapodás a kamatszintet nem érinti, ugyanakkor a hitel tőketörlesztését 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezését követően kell megkezdeni, így a törlesztést már az erőmű termelheti ki.

Változás, hogy 21 helyett csak 16 év marad a visszafizetésre, ugyan a törlesztés megkezdésének időpontja kitolódik 5 évvel, a 2046-os határidő azonban nem változik.

Április végén számoltunk be arról, hogy összesen mintegy 292 millió forintért rendelt berendezési tárgyakat és műszaki eszközöket a paksi atomerőmű-bővítés kerítésen kívüli beruházásaiért felelős állami cég, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft. Az eredeti tervek szerint egyébként Paks 2-nek már 2023-ban termelnie kellene, a jelenlegi állapot szerint azonban nagyjából 2025-ben kezdődhet csak majd az építkezés.

Bár eredetileg Paks2-nek lassan termelnie kellene, még csak most rendezik be 300 millióért a munkásszállóit

A hvg.hu szúrta ki azt az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményt, amely szerint összesen mintegy 292 millió forintért rendelt berendezési tárgyakat és műszaki eszközöket a paksi atomerőmű-bővítés kerítésen kívüli beruházásaiért felelős állami cég, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft.

Mint megírtuk, a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat szerint 2022-től kikerülne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.

2022-től kikerülne a jövőbeni kormányok ellenőrzése alól a paksi bővítés felügyelete

2022-től kikerülne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább - írja a 444.hu a kedd éjjel beterjesztett kormányzati törvénymódosító javaslat alapján. Ennek értelmében teljesen átalakítanák a paksi bővítés (Paks2) felügyeletét, melynek egyik legfontosabb engedélyező hatósága az OAH.