2022-től kikerülne a jövőbeni kormányok ellenőrzése alól a paksi bővítés felügyelete

2022-től kikerülne a jövőbeni kormányok ellenőrzése alól a paksi bővítés felügyelete

2022-től kikerülne az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább - írja a 444.hu a kedd éjjel beterjesztett kormányzati törvénymódosító javaslat alapján. Ennek értelmében teljesen átalakítanák a paksi bővítés (Paks2) felügyeletét, melynek egyik legfontosabb engedélyező hatósága az OAH.

Az atomenergiáról szóló törvényből ugyanis eltűnne például az a mondat is, hogy

az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata.

A miniszterelnök kilenc évre nevezi ki az új, önálló szabályozó szervként működtetni kívánt hivatal elnökét, aki egyszer újraválasztható. A pozícióra való kiválasztás során pályázat kiírására nincs szükség, csupán annyi kritérium van, hogy az adott személy rendelkezzen

  • felsőfokú végzettséggel, 
  • legalább három év tapasztalattal az atomenergia alkalmazásában és 
  • vezetői gyakorlattal a közigazgatásban.

Azonban a miniszterelnök a kinevezést követően már nem válthatja le a hivatal elnökét, mindössze összeférhetetlenség, büntetőeljárás vagy fél éven át tartó munkaképtelenség esetén.

Kirúgták az atomenergia békés felhasználásáért felelős miniszteri biztost (is)

A Magyar Közlöny legfrissebb - kedd esti - számában jelent meg Palkovics László innovációs miniszter két utasítása is. Eszerint január 31-ei hatállyal visszavonja Németh Gábor miniszteri biztos kinevezését, ami egyébként 2021. december 31-ig volt hatályos. A nukleáris szakértő hivatalosan az Innovációs és Technológiai Minisztérium kötelekében dolgozott, mint az atomenergia békés célú felhasználására irányuló kutatás-fejlesztés és innováció koordinációjáért felelős miniszteri biztos.