Tömeges tesztelés: 93 százalékban hatásos a Novavax vakcinája az indiai variánssal szemben

novavax
Fotó: shutterstock

Több mint 90 százalékban hatásos a Covid-19-fertőzéssel szemben a Novavax fehérjealapú oltóanyaga – derült ki az amerikai székhelyű vállalat közel harmincezer résztvevővel végzett tömeges, harmadik fázisú tesztelés eredményeiből, amit az Egyesült Államokban és Mexikóban végeztek, számolt be a Telex a Reuters hírügynökség nyomán.

Reményeik szerint már 2021 harmadik negyedévében megkaphatják a sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban.

Az önkéntes tömeges tesztelés eredményeiből kiderült, hogy:

  • a brit (alfa) vagy az indiai (delta) variánsok ellen 93 százalékban hatásos,
  • a kevésbé ismert változatokkal szemben 70 százalékban hatásos,
  • a megfertőződés kockázatának és szövődményeinek jobban kitett betegcsoport körében 91 százalékban volt hatásos,
  • emellett 100 százalékban képes volt meggátolni már a mérséklet tüneteket is (ugyanez igaz a súlyos szövődményekre vagy halálozásra is).

A cég tájékoztatása szerint nem voltak jellemzőek a súlyos oltási reakciók, a többség enyhe fejfájást, fáradtságot és/vagy izomfájdalmat tapasztalt. Néhány résztvevőnél előfordult komolyabb oltási reakció is, ennek részleteiről azonban nem írt a Reuters.

A Novavax a tervei szerint havonta 100 millió adag oltóanyagot gyártana le 2021 harmadik negyedévének végére, és 150 millió dózist havonta a negyedik negyedévben.

A cég egyébként már el is kezdte az engedélyeztetési folyamatot Indiában az indiai Szérum Intézettel együtt, amely a két vállalat szerződése értelmében jogot formálhat a gyártásra.

Az EMA az orosz Szputnyik V-hez hasonlóan még nem hagyta jóvá a Novavax alkalmazását az EU-ban.