Unióból való kizárás és pénzmegvonás is szóba került már a melegeket is érintő salátatörvény miatt

Unióból való kizárás és pénzmegvonás is szóba került már a melegeket is érintő salátatörvény miatt

Ha a magyar kormány nem vonja vissza a melegellenes törvényt, el kell hagyniuk az EU-t

– jelentette ki az EU-csúcsra érkező Mark Rutte holland kormányfő a hvg.hu szerint, miután eredetileg az EU Törökországgal és Oroszországgal kapcsolatos külpolitikáját, a migrációt és a koronavírus-járvány elleni harcot akarták megvitatni az uniós állam- és kormányfők, de sokaknak kényelmesebb volt kiszolgálnia az orbáni agendát és a gyakorlatban aligha alkalmazható pedofilellenes törvény homoszexuálisokat érintő részeivel foglalkoznia.

„Magyarországnak vissza kell vonnia a törvényt vagy mennie kell. Én nem mondhatom azt nekik, hogy menjenek, ezt csak lépésről lépésre lehet”

– mondta Rutte. A holland kormányfő szerint az uniós szerződésekben foglalt alapjogok „nem jelenthetik alku tárgyát”.

Belga kollégája, Alexander De Croo a kizárásig nem ment, de pénzcsapok elzárásával azért megfenyegette a magyar kormányt, azzal érvelve, hogy az „európai klubnak” szabályai vannak, és ha valaki ezeket nem tartja be, akkor a támogatásokra sem jogosult. De Croo amúgy a HVG szerint „retardáltnak” nevezte a magyar törvényt, és arra figyelmeztetett, hogy a magyar kormány „túl messzire ment”.

Hogy a magyar törvény mennyire abszurd, arra Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a személyes példáján át világított rá. A kormányfő elmondta, hogy mennyire nehéz volt elfogadnia, hogy meleg és ezt elmondania a szüleinek.

Elfogadhatatlan, hogy azt hallom most, hogy azért lettem meleg, mert láttam valamit a tévében, mikor fiatal voltam.

Emmanuel Macron francia elnök is úgy nyilatkozott, hogy a magyar törvény nem áll összhangban az európai értékekkel, és erről az EU-csúcs alatt „egyenes és kemény” párbeszédet fognak folytatni. Micheál Martin ír miniszterelnök is megígérte, hogy nagyon határozottan ki fog állni.