Lehetséges a negyedik hullám? - Szakértő szerint ősszel újabb hullám jöhet

Lehetséges a negyedik hullám? - Szakértő szerint ősszel újabb hullám jöhet

Boldogkői Zsolt biológus az ATV-nek arról beszélt, hogy fontos a harmadik oltás. Ezért, ha a gyártók engedélyezik, kapja meg az, aki szeretné. Főleg a hatvan feletti Sinopharmmal oltottak.

„Ha ugyanazt adjuk harmadjára is, az annyira nem megy szembe a különféle előírásokkal. Ez egy bevált gyakorlat, ezt hívják emlékeztető oltásnak”

 – mondta Boldogkői Zsolt, és hozzátette, hogy a Sinopharmnál merült fel, hogy bizonyos korosztálynál nem ad megfelelő védettséget. A szakértő hangsúlyozta, hogy szerinte mindenképpen kell harmadik oltás, de még várjunk vele. 

A biológus egyébként támogatja azon emberek törekvéseit, akik kínai oltóanyagot kapnak, és szeretnének egy harmadik dózist. Szerinte igaz lehet a Sinopharmra, amit állítanak, vagyis az, hogy az idősek húsz-harminc százalékánál nem alakul ki megfelelő védettség.

Boldogkői szerint nemcsak az számít, hogy hányan vannak beoltva, hanem az is, hogy hány százalék védett. A delta variáns körülbelül két és félszer fertőzőbb, mint az eredeti vírus. A nyájimmunitási küszöb pedig függ attól, hogy milyen a terjedőképessége a vírusnak. Úgy véli, valószínűleg mindenkit, aki oltható, be kell oltani, közel a száz százalékot, hogy elérjük a nyájimmunitást.

Jó, hogy lazítunk, de Boldogkői szerint a védettségi igazolványokhoz kötött korlátozásokat ne enyhítsék, sőt, inkább erősítsék azokat – még ha nincs is jelenleg járványtani logikája.

Ősszel mindenképpen elő fog jönni a járvány, ha a nyarat megússzuk.

Boldogkői Zsolt elmondta, hogy sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén – a nyájimmunitás miatt –, illetve a vírus közöttünk van. Ez a két mutató azt jelezheti, hogy várható még járvány.