Nem mindegy, milyen napszemüveget vesz: húszféle gyártási hibás lencséjűt hívtak vissza

Nem mindegy, milyen napszemüveget vesz: húszféle gyártási hibás lencséjűt hívtak vissza

Június végéig összesen húsz felnőtt és gyermek napszemüveget fényáteresztését, szerkezeti kialakítását és lencséit ellenőrizte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma - írja a Telex.

A vizsgálat alapján, mindegyik termék UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt 100 százalékos értéknek, hiszen legalább 99,5 százalékban valóban megszűrik a káros napsugárzást. A viselés során túlzott irritációt vagy sérülést okozó eltérésekkel sem volt gond - derül ki a minisztérium közleményéből.

Ugyanakkor az egyik gyermekeknek szánt terméknél több buborékot, megmunkálási hibát észleltek, amelyek zavaró jelenléte hosszú távon látáskárosodáshoz vezethet.

Gond volt azokkal a jelölésekkel is, amelyek alapján eldönthető, hogy egy-egy napszemüveget milyen erősségű napsugárzás elleni védelemre gyártottak. A felnőtteknek kínált termékek egyikét ugyanis a laboratóriumban mérthez képest eggyel alacsonyabb kategóriába sorolták.

Az egyik gyerek napszemüvegek lencséje pedig túl sötét volt.

„A gyártási hibás lencséjű napszemüveget leveszik a polcokról, a vezetéshez nem alkalmasat a vásárlóktól is visszahívják. A csak a pontatlan jelölések miatt elmarasztalható árucikkeket helyes címkével ellátva, a valós információk feltüntetése után tovább árusíthatják a kereskedők”

- közölte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.