Kásler minisztériuma nem vezet nyilvántartást a pedagógusok táppénzének valós kifizetéséről

kásler
Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala

Egy újabb bizonyíték arra, hogy a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) továbbra sem áll a koronavírus-járvány elleni küzdelem élén. 

A jobbikos Ander Balázs arra lett volna kíváncsi, hogy miért közöltek az állami szervezetek eltérő adatokat

  • a koronavírus-járványban megbetegedettek táppénzes napjainak számáról;
  • arról, hogy hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt és
  • nem utolsó sorban: hányan vesztették életüket a járványban.

Az országgyűlési képviselő felidézte, 2020 szeptembere és decembere közötti időszakra a tankerületek és a szakképzési centrumok 108 halálesetről tájékoztattak, míg a Magyar Államkincstár (MÁK) 87 halálesetről. A köznevelési államtitkár 2020 őszén azt nyilatkozta: 2020 szeptemberében 1083 pedagógus kapta meg a 100 százalékos táppénzt, a MÁK adatai szerint négy hónap alatt alig több mint 300 köznevelési és szakképzési dolgozó.

A szakpolitikus azt tudakolta Kásleréktől, hogy mi az oka az adatok közötti eltérésnek. Melyek a valós adatok? Hogyan alakultak ezek az adatok, így a koronavírus-járványban megbetegedett pedagógusok táppénzes napjainak száma, a 100 százalékos táppénz biztosítása, illetve a járványban elhunyt pedagógusok esetében 2021 januárja és júniusa között?

Az EMMI részéről Rétvári Bence mindössze ennyit válaszolt:

"tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatokról az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vezet nyilvántartást, ezért kérem, a PSZ közérdekű adatigényléseire adott válaszokat tekintse irányadóinak a kérdései kapcsán".