Az első héten félmillióan szerezték be az uniós védettségi igazolást hazánkban

Az első héten félmillióan szerezték be az uniós védettségi igazolást hazánkban

Az első héten félmillióan szerezték be az uniós védettségi igazolást Magyarországon - mondta a kormányszóvivő pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: az uniós védettségi igazolás július 1-jétől már az Európai Unió egész területén elérhető és megkönnyíti az unión belüli utazásokat.

Az igazolás már Magyarországon is elérhető papíralapon és elektronikusan is, angol-magyar nyelvű, és már az első héten félmillióan be is szerezték - közölte.

Hozzátette, a legegyszerűbb ezt otthon kinyomtatni az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) lakossági portálján keresztül. Továbbá le lehet tölteni akár mobiltelefonra is az EESZT lakossági alkalmazással, illetve lehet kérni a kinyomtatását kormányablakban és háziorvosnál is.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a védettségi igazolásnak háromféle típusa létezik. Az oltási igazolvány a koronavírus ellen beoltottaknak jár, a tesztigazolvány azoknak, akiknek friss negatív PCR-tesztjük van, a gyógyultsági igazolvány pedig azoknak, akik átestek a fertőzésen.

Fontos tudni - folytatta -, hogy bár ez az igazolás formailag egységes az EU-ban, a tagállamok saját beutazási szabályokat is megszabhatnak. Ezért utazás előtt mindenképpen érdemes felkeresni a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapot, ahol országonként meg lehet nézni az aktuális beutazási feltételeket.

Érdemes tudni azt is, hogy a kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően már nagyon sok országba utazhatunk akár magyar védettségi igazolvánnyal is - fűzte hozzá.

Szentkirályi Alexandra arra biztatott mindenkit, hogy ha teheti, akkor nyaraljon belföldön. Magyarország ugyanis nem csak szép, hanem járványügyi szempontból ma Európa egyik legbiztonságosabb országa is - mondta a kormányszóvivő.

(via MTI)