Korrupciófigyelő jelentés: így épül a fideszes mélyállam

Korrupciófigyelő jelentés: így épül a fideszes mélyállam

Egyre látványosabban építi ki saját háttérállamát a kormány, miközben hatásköröket vonnak el olyan választott, vagy autonóm szervektől, mint az önkormányzatok és az egyetemek

- állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a K-Monitor legújabb, negyedik Korrupciófigyelő jelentésében. 

Vizsgálatuk a háromhavonta megjelenő jelentésben ezúttal a jogállam leépítésére irányuló törekvések és az állami korrupció alakulására terjedt ki az idén márciustól júniusig terjedő időszakban. Hangsúlyozták:

a jogállam eróziója és a korrupció közpolitikai eszközzé emelése Magyarországon egyszerre, egymással szoros összefüggésben történik, többnyire valamilyen közérdekű cél mögé rejtve. Ez jelenleg a koronavírus okozta válság elleni fellépés.

Arra következtettek, hogy a jövő évi választásoktól valószínűleg nem független, hogy központosítás helyett most épp az államháztartáson kívülre szerveznek ki hatásköröket, funkciókat és az ehhez társuló forrásokat. Azonban úgy látják, ez a kiszervezés semmiképpen sem jelent függetlenséget: 

épp ellenkezőleg, informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül betonozza be a Fidesz hatalmát újabb és újabb területeken. Ezek a viszonyok a jog szempontjából átláthatatlanok és ellenőrizhetetlenek 

- emelték ki. Mint hozzáfűzték, a koronavírus-járvány legsúlyosabb, harmadik hullámának árnyékában is változatlan trendre figyeltek fel:

miközben zajlott a közvagyon és közfeladatok kiszervezése vagyonkezelő alapítványokba, folytatódott a vagyonjuttatás a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló személyeknek és köröknek, a járványkezelést pedig átláthatatlanság és a kormányzati kommunikáció következetlensége jellemezte.

A negyedik Korrupciófigyelő jelentés főbb pontokként a következőket fejti ki részletesen:

  1. Az átláthatóságot csökkentő és a korrupció elleni fellépést nehezítő intézkedések: ezen belül többek között a sajtó kizárását a koronavírusos betegeket kezelő kórházakból, továbbá az Operatív Törzs sajtótájékoztatóinak hiányosságait; a parlamenti ellenőrzés diszfunkcióit; a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatos visszásságokat; közérdekű adatok kiadásával kapcsolatos alkotmánybírósági döntést; és a járványügyi számadatok közlésével kapcsolatos anomáliákat.
  2. A költségvetéssel kapcsolatos visszásságok: köztük a költségvetés módosítása körülményeit a koronavírus-járvánnyal összefüggésben; illetve az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközét érintő tervekkel kapcsolatos folyamatokat.
  3. Tőkekoncentráció és a közvagyon kiszervezése: beleértve az állami vagyon közérdekű vagyonkezelő alapítványokba szervezését; és a hatalomközeli tőke további koncentrációját.
  4. Ellenzéki vezetésű önkormányzatokat aránytalanul érintő döntések: tehát az önkormányzatokat szelektíven támogató döntéseket; az önkormányzati lakástulajdont érintő törvénymódosítási javaslatot; valamint újabb különleges gazdasági övezet létrehozásának tervét Dunaújváros térségében.

 

A hazai kormányzati korrupciót górcső alá vevő jelentés teljes egészében itt olvasható.