És akkor Varga Judit végre megszólalt: "Magyarországon a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától"

És akkor Varga Judit végre megszólalt: "Magyarországon a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától"

Egész napos néma csend után igen szűkszavúan, de megszólalt a magyar lehallgatási botránnyal kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter, aki az MTI-nek elmondta:

„Magyarországon, mint minden rendezett alkotmányos jogállamban, a titkosszolgálati tevékenység el van választva a politikától”.

Szerinte Magyarországon, ahogy minden jogállamban, az a célja a titkos információgyűjtésnek, hogy az alkotmányos rend elleni és a külföldi hírszerzésgyanús tevékenységeket figyeljék a nemzetbiztonsági érdekkel összhangban.

Lehallgatási botrány: A Jobbik szerint Orbán egy gyáva és gátlástalan zsarnok

Orbán egy hatalommániás gyáva diktátor - ez már mindenki számára nyilvánvaló. Aki saját állampolgárait megfigyelteti, az egyéb aljasságokra is képes! - írja hétfői közleményében a Jobbik, reagálva a vasárnap napvilágra került lehallgatási botrányra. Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Kifejtette, hogy

a szolgálatok szakmai irányítása a Belügyminisztériumhoz és részben Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik.

Elmondta, az Igazságügyi Minisztérium munkája ebben a kérdésben a jogszabályoknak való megfelelés biztosítását jelenti. ó Magyarországon a titkosszolgálati fellépések alkotmányos rendje értelmében ezen tevékenységeket az Országgyűlés erre kijelölt bizottsága ellenőrzi. „Ha körülnézünk, hogy mi történik a világban, például információt gyűjtenek a német kancellárról, egyértelmű, hogy minden komoly országnak kell, hogy nemzetbiztonsági védelme legyen” – fogalmazott Varga Judit.

Mint arról beszámoltunk, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel cikkében viszont éppen arról írt, hogy Magyarországon a nemzetbiztonsági célú megfigyelésre nem vonatkoznak pontos szabályok, az érintettek pedig ezáltal nincs hatékony jogorvoslati lehetőségük.

TASZ: a magyar jogrendszer sajátossága, hogy a jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen

Az Orbán-kormány elmúlt bő tíz évének talán legsúlyosabb megfigyelési botránya, az egyre csak duzzadó Pegasus-üggyel kapcsolatban közölt terjedelmes cikket Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója a 444-en.