Orbán a reggeli rádióinterjújában elmondta, késhetnek az EU-s pénzek, rögtön esésnek indult a forint

Orbán a reggeli rádióinterjújában elmondta, késhetnek az EU-s pénzek, rögtön esésnek indult a forint

A csütörtöki határozott forinterősödéssel átmenetileg 357-nél is járt az euró, de aztán megtorpant a forint, péntek reggel óta pedig több hullámban megint esik. Délutánra ismét majdnem a 360-as eurónál jártunk, a mai gyengülés egyébként nagyobb, mint a lengyel zloty és a cseh korona leértékelődése.

Mindez nem véletlen: a Portfolio szerint a mai forintesés azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban megerősítette, hogy késhetnek az EU-s pénzek és addig tisztán magyar költségvetési forrásokból akarja megoldani a helyzet áthidalását a kormány.

A közrádiós Orbán-interjúban egyetlen rövid kérdés-válasz szólt a lehallgatási botrányról

A megszokott pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök az első percben háromszor mondta ki a „megtámadta" szót, mindezt annak kapcsán, hogy népszavazást írt ki egyébként teljesen egyértelmű, és törvényben már rögzített kérdésekről. Természetesen nem maradhatott el, hogy „Brüsszel megtámadta Magyarországot", aminek alátámasztásaként egy 54 oldalas dokumentumra hivatkozott.

A lap egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy a gyengülésben szerepet játszhat az is, hogy egyhavi csúcsra ugrott Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis közeledik a negyedik hullám, továbbá az is benne lehet, hogy a piac „hangol” a jövő keddi MNB kamatemelésre, amely a jegybanki jelzések szerint irányadó lesz a további havi emelési sorozat mértékét illetően.