Ha nincs legkondija, vegyen egyet: ismét harmadfokú figyelmeztetés lép életbe

Ha nincs legkondija, vegyen egyet: ismét harmadfokú figyelmeztetés lép életbe

Éjjel-nappal 

forró katlan, 

a hőség ki-

bírhatatlan.

 

Minden ház, mint 

egy-egy kályha, 

s mintha lépnél 

eleven parázsra.

 

Se egy szellő, 

se egy felhő, 

se nyugatról 

se keletről. 

Egy darabig még mormolhatjuk magunkban az álmatlan éjszakákat okozó melegnek hála Kányádi Sándor sorait, és ha eddig úgy volt vele, hogy már nem vesz légkondit, mert a pokoli hőmérséklet hamarosan alábbhagy, akkor optimizmusától mielőbb szabaduljon meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanis péntekre ismét harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki.

Veszélyjelzésükben azt írták: pénteken mindenhol eléri a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, sőt délkelet felé haladva egyre magasabb lesz ez az érték, a Dél-Alföldön a 29 fokot is meghaladhatja.

Emiatt Békés és Csongrád-Csanád megyére harmadfokú, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint pénteken a hajnali 12-22 fokról 32-36 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat közölte azt is, hogy hajnaltól az Alpokalján és Kisalföldön átvonulhat néhány zivatar, majd délutántól elsősorban a Dunántúl nyugati harmadán, esetleg az Északi-középhegységben alakulhat ki elszórt jelleggel. A zivatarokat intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti. Zivatarveszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót.