Kásler távozását követelték az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén

Kásler távozását követelték az egészségügyi szakdolgozók a Hősök terén

Itt vagyunk, hiszen itt a helyünk, de nem nagyon hiszem, hogy még az én életemben lesz végre elfogadható bérünk és persze megbecsülésünk is, mert a kormányt ez láthatóan nem érdekli

- mondta az Alfahírnek T. Erika, aki már több mint 25 éve ápolónő az egyik budai kórházban. Fizetése olyan alacsony, hogy sokszor kénytelen egy ismerőse üzletében időnként munkát vállalni, de a többműszakos beosztás miatt ez egyre nehezebb számára.

Az egészségügy minden ágazatából több ezren vettek részt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felhívására meghirdetett demonstráción a Hősök terén. A szakdolgozók a kormányzat részéről őket ért méltánytalanságok miatt tüntettek, valamint azért, mert az új szolgálati jogviszony kidolgozásába nem vonták be a szakmai érdekképviseleteket. Ennek eredményképp pedig a szakdolgozók bérét csak minimálisan emelték, s így tovább nőtt az orvosok és a velük szoros együttműködésben dolgozó ápolók közötti bérszakadék. A felsorolt okok miatt a MESZK már korábban szerette volna meghirdetni ezt a demonstrációt, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség.

A rendezvény elején a fehér pólóban megjelent egészségügyi szakdolgozók és a velük szolidáris szakmai, illetve szakszervezetek tiltakozásuk jeleként fehér lufikat engedtek a levegőbe.

Amikor megtudtuk, hogy miként változik a szolgálati jogviszonyunk az első gondolatunk az volt, hogy ez az utolsó csepp a pohárban. Amint vége a járványnak felmondunk és külföldön folytatjuk. Aztán mégis úgy döntöttünk, egyelőre maradunk, de mivel még fiatalok is vagyunk van időnk váltani. Tudok viszont két olyan kolléganőmről is, akik már intézik, hogy svájci, illetve osztrák kórházban dolgozzanak szeptembertől

-  közölte lapunkkal a Fejér megyéből érkezett Tünde és Kinga.

Egyebek mellett erre hívta fel a figyelmet beszédében Üveges Péterné, a MESZK fekvőbeteg ellátási alelnöke is.

Már 2019-ben 5250 ápoló hiányzott a rendszerből. Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik márciusban nem írták alá az új szolgálati jogviszonyt, és akik azóta távoztak, akkor jelenleg 8-10 ezer ápoló hiányzik a betegellátásból

- mondta a MESZK alelnöke, aki a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását és a társadalmi és kormányzati elismerést követelte felszólalásában.

Sokan azért is távozhatnak az egészségügyből, mert nem tartják hatékonynak, illetve biztonságosnak a megjelent vakcinákat ezért elutasítják a tervezett kötelező oltást.

Ilyenről én is hallottam, de ahol én dolgozom ott nincs ilyen kolléga. Én ugyan beolttattam magam és szerintem a túlnyomó többség is a szakmából, de nekem is vannak fenntartásaim a vakcinákkal szemben. Szerintem nem szerencsés kötelezővé tenni az oltás még az egészségügyben sem

- közölte érdeklődésünkre egy orvos házaspár.

Balogh László, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszédében felidézte, hogy háromezer szakdolgozó nem írta alá márciusban az új szerződést.

Ez hatalmas veszteség az egészségügynek és a betegeknek

- tette hozzá a hozzá a MESZK elnöke, aki ezután felolvasta a szolidaritást, illetve támogatást küldő szervezetek leveleit. Mindegyiket megtapsolták a jelenlévők, de Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere levelét kifütyülték. Kásler levele után a tömeg percekig követelte a miniszter távozását.

Tiszta röhej, hogy Káslerék ilyen cinikusan állnak hozzá ehhez az egészhez

- hangzott el a tömegben. Általános vélemény volt a Hősök terén, ha már a kormány nem állt velük szóba a jogszabály kidolgozása során, akkor most már nem kíváncsiak a szakdolgozók és orvosok Kásler Miklósra, vagy éppen Pintér Sándorra.

Hiába végezzük el a műtétet, ha nincs ápolószemélyzet, akiknek a munkája ugyanolyan fontos mint a műtétet végző orvosoké. Ráadásul lélegeztető gépekkel és más eszközökkel nem lehet pótolni a szakdolgozókat

- mondta felszólalásában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki Hankó Zoltánnal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével együtt szolidaritását fejezte ki.

Az ország szinte minden megyéjéből érkeztek egészségügyi szakdolgozók. A Veszprém megyéből érkezett Ildikó szerint az ágazat folyton a politika küzdőterén találja magát, pedig ők csak megfelelő körülményeket és a hivatásukhoz méltó bért szeretnének.

De úgy tűnik ez egyhamar nem változik. Amiért most tüntetünk is már múlt idő, hiszen a jogállásunkról már döntöttek és nem úgy ismerem ezt a kormányt, hogy egyszer csak eszébe jutna, hogy ez így nem jó és hallgatna végre ránk is.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara demonstrációja rendben zajlott. A szervezők megkérték a politikai pártokat, hogy ha részt is vesznek a tüntetésen, azt civilként tegyék. Ne hozzanak magukkal pártlogókat, zászlókat, vagy transzparenseket. Ezt minden párt betartotta kivéve a „Mi hazánk” melynek fiatal aktivistáira hiába szóltak többször is a rendezők, ők mégis fel-alá mászkáltak a tömegben a táblájukra írt üzenetekkel.