Káoszt hozott a bitcoin El Salvadorban, ahol a világon először tették hivatalos fizetőeszközzé a kriptovalutát

Káoszt hozott a bitcoin El Salvadorban, ahol a világon először tették hivatalos fizetőeszközzé a kriptovalutát

Tüntetésekkel és a bitcoin árfolyamának drasztikus csökkenésével indult az első nap, miután El Salvadorban hivatalos fizetőeszközzé tették a kriptovalutát - írja a BBC.

A bitcoin árfolyama 52 ezer dollárról 43 ezerre zuhant, miközben Dél-Amerika egyik legszegényebb országa az ellenzék számításai szerint már most 3 millió dollárt bukott az ötlettel. A helyzetet ráadásul tovább súlyosbította, hogy technikai problémák is voltak, miután a kormányzati bitcoin-alkalmazás (Chivo) szerverei nem bírták kezelni a felhasználói regisztrációkat. 

Nayib Bukele elnök nagy támogatója a kriptovalutáknak és az első nap tapasztalatai után is azt mondja, hogy El Salvador ezzel az eszközzel megkapja a lehetőséget arra, hogy felzárkózzon a gazdagabb országokhoz. Nem értett vele egyet az a nagyjából ezer fős tömeg, akik tüntetést tartottak a legfelsőbb bíróság épülete előtt, ahol gumikat égettek és pirotechnikai eszközök is előkerültek.

Az ország vezetése 30 dollárnyi bitcoin ingyenes biztosításával próbálja meggyőzni az ország lakosságának többségét arról, hogy igenis érdemes az új technológiát használni, ez azonban nehézkes egy olyan országban, ahol nagyjából a lakosság felének nincsen hozzáférése az internethez.