Palkovics szerint 2030-ra a Magyar Honvédség a régió meghatározó haderejévé válhat

Palkovics László, Lynx-harcjárműgyár
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában épülő Lynx-harcjárműgyár bokrétaünnepségén Zalaegerszegen 2021. szeptember 10-én.
MTI/Varga György

A Lynx-harcjárműgyár a magyar védelmi ipar újjáépítésének zászlóshajója lehet, olyan üzem épül Zalaegerszegen, amelynek tevékenysége összhangban áll a kormányzati célkitűzéssel - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken a zalai megyeszékhelyen, a német Rheinmetall és a magyar állam közös, 60 milliárd forint értékű beruházásában épülő gyár bokrétaünnepségén.

Az MTI beszámolója alapján Palkovics László kiemelte, szerinte a gyár a védelmi ipar fontos bázisa lesz, felhajtóerőt jelent a gazdaságban és a foglalkoztatásban, valamint kiemelkedő szerepet játszik Magyarország járműipari, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységében. A gyár a beszállítókkal együtt közel félezer képzett szakembernek ad majd munkát - közölte.

Hozzátette: a haderő modernizációjához korszerű technológiára és hadiiparra van szükség.

A Lynx-gyárhoz hasonló beruházásokkal és fejlesztésekkel 2030-ra a Magyar Honvédség a régió meghatározó haderejévé válhat a miniszter szerint. 

"A gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem tevékenységével ahhoz is hozzájárul, hogy az ország GDP-jének legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítsuk" 

- mondta Palkovics László.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, a magyar kormány megteremti a hazai hadiipar újrafejlesztését, a zalai megyeszékhelyen épülő üzem pedig úgy látja, "a korszakváltás szimbóluma lesz". 2023-tól Zalaegerszegen gyártják a világ jelenleg egyik legkorszerűbb, legmodernebb páncélozott harcjárművét, a közelben működő ZalaZone tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával komplex fejlesztés valósul meg. 

A Szijjártót jachtoztató milliárdos cége nyerte a ZalaZone tesztpálya 500 milliós tenderét

A Szijjártó Pétert jachtoztató Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Zrt. építheti tovább a ZalaZone tesztpálya több elemét mintegy félmilliárd forintért - számolt be az mfor.hu hétfőn a TED közbeszerzési hatóság eredményhirdetéséről, melyre egyébként csak ez az egy cég pályázott. Az összeg egész pontosan nettó 501 269 728 forint.

A kormány számára a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezért kiemelt nemzeti cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen 

- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kifejtette: a 21. századi technológia alkalmazásával a Magyar Honvédség az innovációban, az oktatásfejlesztésben motorja lehet a haderőfejlesztés területén történő modernizációs folyamatnak.

Maróth Gáspár védelmi ügyekért felelős kormánybiztos példaértékűnek nevezte a magyar és német cégek közti együttműködést. Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a kivitelezőknek az elmúlt időszakban végzett munkájukért.

Orbán Viktor légvédelmi fegyverek és más hadiipari eszközök gyártásáról írt alá megállapodást

Orbán Viktor kedden a Karmelita kolostorban fogadta Armin Pappergert, a német Rheinmetall AG autó- és védelmi ipari cégcsoport elnökét, akivel az újgenerációs Lynx gyalogsági harcjárművek magyarországi gyártásáról, a hadiipari kutatás-fejlesztésről valamint Magyarország védelmi és gazdasági megerősítéséről tárgyaltak - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere arról beszélt, szerinte a biztonságpolitikai és gazdaságpolitikai szempontból is jelentős, 60 milliárd forint értékű beruházás a munkahelyteremtés mellett kutatásfejlesztési és innovációs célokat is szolgál, amely további lehetőségeket jelent a város, a térség, valamint az ország számára.

A tervek szerint még az idén tető alá kerül a két és fél hektáron épülő 25 ezer négyzetméter alapterületű üzem, melynek a legmagasabb pontja 20,5 méter - hívta fel a figyelmet Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.