Vészesen sodródik a pénzügyi válság felé Afganisztán

Vészesen sodródik a pénzügyi válság felé Afganisztán

Afganisztán központi bankja elrendelte a bankoknak, hogy csak a helyi pénznemben fizessenek ki átutalásokat. A legújabb lépéssel a szűkös amerikai dollártartalékukat igyekeznek megőrizni – írja a Reutersre hivatkozva a Napi.hu.

A portál megjegyzi, a valutaátutalások az évek során afganisztáni külső finanszírozás fontos forrását képezték, de a dollár rendelkezésre állása elapadt a tálibok hatalomátvételét követően .

A hírügynökség egyik forrása azt mondta,

Western Union-t és banki partnereit arra utasította az ország központi bankja az elmúlt napokban, hogy csak afgán pénznemben fizessenek ki átutalásokat. Megjegyzik, az irányelv kihirdetése előtt küldött és a feladott megrendelések továbbra is kifizethetők dollárban.

A MoneyGram International közlése szerint csak afgán pénzben fizet, részleteket, indoklást nem adott.

Mindkét cég múlt héten indította újra az Afganisztánba irányuló pénzátutalási szolgáltatását, miután augusztusban bezártak, amikor az iszlamista milícia elfoglalta Kabult.

A jegybank nem kommentálta a hírt, ugyanakkor a megbízott kormányzója, Haji Mohammad Idris lojális a tálibokhoz. Fontos, hogy nem rendelkezik pénzügyi képzéssel, és azzal küzd, hogy megakadályozza az afgánokat abban, hogy a megtakarításaikat kivigyék az országból.

Mostantól várhatóan felgyorsul az afgánok dollárral szembeni leértékelődése, súlyosbítva az inflációt egy olyan országban, ahol a lakosság több mint egyharmada napi 2 dollárnál kevesebből él.