A kormány hosszabbítása ellenére a Bankszövetség azt javasolja, aki teheti, kezdje újra törleszteni a hiteleit

A kormány hosszabbítása ellenére a Bankszövetség azt javasolja, aki teheti, kezdje újra törleszteni a hiteleit

Mint tegnap megírtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter videójában közölte, jövő év június 30-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot. A részletek szerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak, illetve azok a magánszemélyek kérhetik, akiknek a jövedelme tavalyhoz képest csökkent. Vállalkozások esetében azok élhetnek továbbra is a lehetőséggel, akiknek az árbevétele az előző évhez képest legalább 25 százalékkal csökkent.

Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, itt vannak a feltételek

Jövő év június 30-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a közösségi médiában közzétett videójában Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető a részleteket ismertetve azt mondta, ezt a nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak, illetve azok a magánszemélyek kérhetik, akiknek a jövedelme tavalyhoz képest csökkent.

A Bankszövetség azonban azt javasolja, fizessen inkább, aki tud.

Aki teheti kezdje el újra törleszteni a hiteleit; a bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről

- mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az MTI tudósításában azt írja,

Jelasity hangsúlyozta, hogy a bankszövetség egyetért és támogatja, hogy lezárják a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változatát.

A moratórium a rászorulóknak, nehéz helyzetűeknek folytatódik, abba a bejelentkezés önkéntes és idén október végi időkorláthoz kötött.

A bankszövetség adatai szerint tízből hét ügyfél elvileg kérheti a moratóriumban maradást, de az elnök úgy véli, ennél kevesebben fognak ténylegesen élni vele, így novembertől jelentősen csökkenni fog a moratóriumban részt vevők száma.

Jelasity Radován megjegyezte: pontos rendelet még nem jelent meg, a bankok értesíteni fogják az ügyfeleket a szabályokról.