EP-alelnök: Magyarországon már nincs demokrácia

Katarina Barley
Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter beszédet mond a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD kongresszusán Berlinben 2019. március 23-án.
MTI/EPA/Hayoung Jeon

Magyarországon már nincs demokrácia - mondta Katarina Barley az Európai Parlament alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak az MTI híradása szerint.

Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy viszonylag jól sikerült a koronavírus-járvány kezelése. A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió hatalmas teljesítményt nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal "új utakra lépett".

Viszont drámaian rossz a demokrácia és a jogállamiság helyzete egyes tagországokban

- tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Kifejtette: "sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet) különösen Magyarországon, de Lengyelországban is". Sokak számára ez egy elvont, "absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról" van szó, és "ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe".

Mint mondta, a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet. A bizottság viszont ehelyett továbbra is párbeszédről és hídépítésről beszél, holott "Magyarországon és Lengyelországban azt látjuk, hogy ez egyáltalán nem segít".

A bizottságnak más eszközök is a rendelkezésére állnak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat EU-s támogatásokat, de ezeket az eszközeit "túl ritkán, túl óvatosan és túl későn" alkalmazza - mondta Katarina Barley.

Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy "van ebben valami", és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő játszik ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTQI) emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU felháborodását akarta kiváltani. Ugyanakkor "tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi".

Magyarország esetében ez már több mint tíz éve így van - fejtette ki az EP alelnöke, aláhúzva:

Tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarország esetében már tényleg nem lehet demokráciáról beszélni, mert minden ellenőrző mechanizmust kiürítettek, így Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a választást

- mondta Katarina Barley.