A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít Duterte "drogháborúja" ügyében

duterte
Fotó: unsplash.com

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) teljes körű vizsgálatot indít a Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, több ezer halálos áldozatot követelő "drogháború" ügyében.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) szerdán arra a megállapításra jutott: megfelelően megalapozott, hogy vizsgálatot folytassanak le, és vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekmények történtek a drogháború során elkövetett gyilkosságokkal összefüggésben. A bírák az ügyben vizsgálatot kérő ügyészek által megküldött vizsgálati anyag kiértékelése után úgy találták, hogy a "drogháború" nem "törvényes bűnüldözési műveletnek", hanem inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak tekinthető.

Már legalább nyolcezer embert öltek meg a kábítószerellenes harc alatt a Fülöp-szigeteken

Mintegy 8 ezer embert öltek meg a Fülöp-szigeteki államfő által meghirdetett kábítószerellenes kampány során az elmúlt négy évben az ázsiai ország rendőrsége által csütörtökön közzétett jelentés szerint. A Camilo Cascolan országos rendőrfőnök jegyezte közlemény szerint csupán idén szeptemberben és októberben 119 gyanúsított vesztette életét több mint 9 ezer rendőrségi akcióban, azaz 2016 óta már összesen 7987-en haltak meg a műveletek során.

Fatou Bensouda, az ICC előző főügyésze júniusban teljes vizsgálatot kért a drogháború ügyében, azt állítva: észszerű alapja van azt feltételezni, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteken 2016 júliusa és 2019 márciusa között a kormány "drogellenes kampányának" keretében. A beszámoló szerint az említett időszakban becslések szerint 12-30 ezer embert öltek meg a "drogháború" során. Bensouda kérvényében azt állította: a gyilkosságokat a biztonsági erők és olyan önbíráskodó személyek követték el, akik valójában rendőrök vagy a rendőrség által felbérelt és fizetett magánszemélyek voltak. Hozzátették: a gyilkosságokat látszólag a "Fülöp-szigeteki kormány hivatalos állami politikájának szellemében" követték el. "A kormány legmagasabb köreiben mozgó állami tisztségviselők nyíltan és többször is állást foglaltak a bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzések mellett, és létrehozták a büntetlenség kultúráját az elkövetők számára" - áll a jelentésben.

Bensouda szerint az ICC rendelkezik joghatósággal az említett bűncselekmények esetében, mert azokat még azelőtt követték el, hogy a Fülöp-szigetek 2019 márciusában kilépett az ICC-ből. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök - akinek elnöki megbízatása jövőre lejár - korábban fogadkozott: nem működik együtt az ICC-vel egy esetleges vizsgálat esetén.

Emberi jogi aktivisták üdvözölték az ICC döntését, hangsúlyozva: felelősségre kell vonni a feltételezett bűncselekmények miatt Dutertét és azokat a tisztségviselőket, akik a "drogháborút" folytatják.

(MTI)