Előválasztás: célzott támadásról van szó a szervezők szerint

Előválasztás: célzott támadásról van szó a szervezők szerint

Sok mindenre felkészültek, de ilyen támadásra nem számítottak - mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az ellenzéki előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang kampányigazgatója.

A szavazás reggel 6-tól indult online, míg a sátrak többsége csak reggel 8-kor nyitott. Az összesen 300 szavazóhelyen az első órákban még rendben mentek a dolgok, azonban fél 10 körül egyre több problémát jelentettek, a dolgozóknál lévő tabletek hibaüzeneteket jeleztek, ekkor az élő helyszíneken leállt a szavazás.

Ahogyan arról az Alfahíren is beszámoltunk, ekkor a szervezők azt gondolták, hogy náluk van a probléma, így a technikai erőforrások azonnali bővítése miatt két órás szünetet rendeltek el a szavazásban, amely így a tervek szerint déltől folytatódott volna.

Azonban végül délután háromnegyed 2-kor arról kellett közleményt kiadnia az Országos Előválasztási Bizottságnak, hogy csak hétfő reggel 7-től tud újraindulni a szavazás, mivel jelenleg ismeretlen eredetű hackertámadás érte az informatikai rendszert. 

Hajdú Gergő elmondta, hogy IT-szakértők bevonásával a két időpont között világossá vált, hogy nem náluk van a probléma, a túlterhelés akkor is jelentkezett, amikor már egyáltalán nem zajlott szavazás.

Az előválasztási szervezésben részt vevő momentumus Bedő Dávid szerint nem egyszerű túlterhelésről van szó, hanem célzott támadásról.

Hajdú Gergő szerint is egyértelműen az látszik, hogy a problémát külső támadás okozta.